Η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια γιόρτασε η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή τη μνήμη του πολιούχου της οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε”.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στην εσπερινή λατρευτική σύναξη συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος χοροστάτησε.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε αρχικά ο όρθρος, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ωρεών και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους σεβασμιώτατους μητροπολίτες και τον θεοφιλέστατο επίσκοπο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του ιερού ναού, τον ευαγή κλήρο, τις αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.ά.) τους μαθητές των σχολείων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της θείας λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Με πληροφορίες και φωτό από το www.immspartis.gr