Η Σπάρτη του περασμένου αιώνα μέσα από ομιλία του Νίκου Γεωργιάδη για τον Όσιο Νίκωνα

Georgiadis Nikos (1)

Georgiadis Nikos (2)

Χθες Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, ο επίτιμος πρόεδρός της κ. Νίκος Γεωργιάδης ανέπτυξε το θέμα «Από την κοίμηση του οσίου Νίκωνος ως την τελική στέγαση της μνήμης του».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου. Τιμητικό χαιρετισμό απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα.

Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων της ιεράς μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από τα εγκαίνια του ναού του οσίου Νίκωνος στην πόλη μας.

Η ομιλία περιελάμβανε καταγραφή του παρελθόντος μέσα από φωτογραφικά και αρχειακά τεκμήρια. Η πορεία της εξέλιξης της νέας πόλης της Σπάρτης, η ισχυρή διεκδίκηση ανέγερσης του ιερού ναού του οσίου Νίκωνος και η τελική έκβαση του έργου με αφηγητή τον κ. Νίκο Γεωργιάδη οδήγησε τους ακροατές σε ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο. Ιδιαίτερα τονίσθηκαν οι δεσμοί της τοπικής κοινωνίας με την εκκλησία, καθώς και με το έργο και την προσωπικότητα του οσίου.

Είναι γνωστή η χρόνια ενασχόληση του κ. Γεωργιάδη με την ιστορία της Σπάρτης μέσα από τον τοπικό τύπο, και η ομιλία αυτή υπήρξε μία ακόμη ευκαιρία να δούμε με τα μάτια του ομιλητή τη Σπάρτη του προηγούμενου αιώνα.