Η Σπαρτακιάδα γιορτάζει φέτος τα 30 της χρόνια

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 7.30′ πμ ξεκινά μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο η 30ή Σπαρτακιάδα. Οι ποδηλάτες θα διανύσουν 257 χλμ από την Αθήνα στη Σπάρτη, για να τερματίσουν μέσα σε διάστημα 12 ωρών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τότε που μια παρέα ποδηλατών, ιδρυτικά μέλη της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών και ερασιτεχνών, έκαναν την ιστορική αυτή διαδρομή θέτοντας τη βάση του μεγαλύτερου ποδηλατικού θεσμού των ημερών μας στην ερασιτεχνική ποδηλασία. Η Ποδηλατική Σπαρτακιάδα αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των συμμετεχόντων και το επίσημο κλείσιμο της αγωνιστικής περιόδου.

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών (ΠΕΠΑ) και τελείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Το Σάββατο στις 8.30′ μμ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης της 30ής Σπαρτακιάδας στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, με τη φιλαρμονική του δήμου να ανοίγει την εκδήλωση. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τις απονομές βραβείων και αναμνηστικών.

Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην πλατεία, αυτή θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης, στην οδό Επισκόπου Βρεσθένης 29.

Ο αγώνας στο Ξηροκάμπι

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος παραδοσιακός ποδηλατικός αγώνας 21 χλμ, με τους συμμετέχοντες να ξεκινούν μπροστά από τα γυμνάσια της Σπάρτης στις 10.15′ πμ και να τερματίζουν στην πλατεία του Ξηροκαμπίου, όπου θα σημάνει και το τέλος των εκδηλώσεων της 30ής Σπαρτακιάδας.

Ο δήμος Σπάρτης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την ημέρα αυτή θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία μετο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και τον Αθλητικό Οργανισμό εκδηλώσεις προς τιμήν των ευεργετών της δημοτικής ενότητας Φάριδος.

Σημαντική στιγμή θα αποτελέσει η απονομή τιμητικής πλακέτας στον Σταύρο Καλκάνη για την 30χρονη προσφορά του στην ποδηλατική Σπαρτακιάδα και στον αγώνα Σπάρτη – Ξηροκάμπι.

Συγκεκριμένα, στο Ξηροκάμπι θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

• 9.30′ πμ Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των ευεργετών της ΔΚ Φάριδος

• 9.50′ πμ Ομιλία για το έργο των ευεργετών

• 10.10′ πμ Αγώνας δρόμου με τη συμμετοχή των παιδιών από τα σχολεία του Ξηροκαμπίου

• 11.00′ π.μ. Ποδηλατικός αγώνας του Σπαρτιατικού Συλλόγου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της περιοχής

• 11.45′ Τιμητική διάκριση στον Σταύρο Καλκάνη

• 12.00′ Απονομή επάθλων.