Η ταινία “Ουμπέρτο Ντ.” του Βιτόριο ντε Σίκα στην Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον”

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον” εγκαινιάζει με το κλασσικό αριστούργημα του Βιτόριο ντε Σίκα “Ουμπέρτο Ντ.” (Ιταλία, 1952, 89΄) αύριο (1/11) την περίοδο προβολών 2018 – 2019. Αυτές θα πραγματοποιούνται στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) κάθε Πέμπτη, με ώρα έναρξης 20.30′.

Πρόκειται για την ιστορία ενός πρώην δημοσίου υπαλλήλου, του Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι, στη μεταπολεμική Ιταλία, ο οποίος σε όλη του τη ζωή υπήρξε συνεπής και αξιοπρεπής, αλλά τώρα πια είναι πάμπτωχος, χωρίς οικογένεια, με μοναδική του παρέα το μικρό πανέξυπνο σκυλάκι του, τον Φλάικ. Λόγω χρεών η μόνη προοπτική που νιώθει πως έχει (δεδομένης και της ηλικίας του) είναι ο θάνατος –μα η θέληση για ζωή βρίσκει τρόπους να θριαμβεύσει και δείχνει τη δύναμη που μπορεί να διαθέτει μια μόνο ψυχή.

Η ταινία έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας (βραβεία Bodil – 1955) και βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης (βραβείο NYFCC – 1955). Υπήρξε επίσης υποψήφια για όσκαρ καλύτερου σεναρίου (1957) και για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ Καννών (1957).