Η τοπική εορτή του Γερακίου

topiki eorti Gerakiou (8)

topiki eorti Gerakiou (8)

Με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και επισημότητα εορτάστηκε και φέτος στις 1 και 2 Μαΐου η ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Αθανασίου, τοπική εορτή του Γερακίου.

Την Παρασκευή τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική, το δέος μεγάλο, αφού ο εσπερινός εψάλη υπό το φως των κεριών. Εν συνεχεία τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων δούλων του Θεού στο νεκροταφείο Γερακίου.

Το Σάββατο 2 Μαΐου τελέσθηκε στον κεντρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου. Για τον Άγιο Αθανάσιο και το έργο του μίλησε ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος θεολογίας κ. Παύλος Φήμης. Στο τέλος της λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου συνοδεία της φιλαρμονικής Γερακίου στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Το καθιερωμένο πανηγύρι στην πλακόστρωτη πλατεία ακυρώθηκε λόγω πένθους, αφού νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή τον τελευταίο καιρό.

Χρήστος Μπαλαμπάνος

πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου

topiki eorti Gerakioutopiki eorti Gerakiou (1)topiki eorti Gerakiou (2)topiki eorti Gerakiou (3)topiki eorti Gerakiou (4)topiki eorti Gerakiou (5)topiki eorti Gerakiou (6)topiki eorti Gerakiou (7)