Η τοποθέτηση Τατούλη για τη δακοκτονία στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο

Την πρόταση της πλειοψηφίας υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναδιάρθρωση του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις κλιματολογικές συνθήκες, και να συνεχίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς και ενώσεις την προσπάθειά της για να αποζημιωθούν οι αγρότες, είτε μέσα από τον ΕΛΓΑ είτε μέσα από πρόγραμμα αντίστοιχο των ΠΣΕΑ.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συλλόγων των αγροτών ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «το κακό δεν το ξορκίζεις, αλλά καταθέτεις την πρότασή σου για το πώς το αντιμετωπίζεις. Αυτή είναι η προσέγγιση της περιφερειακής αρχής και ειδικά όταν το διακύβευμα είναι η ζωή πολλών οικογενειών στην Πελοπόννησο. Δεν μπορεί να ευσταθεί η άποψη ότι καταστραφήκαμε και όλα τελείωσαν. Δεν μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι τα πάντα πρέπει να τα κάνει το κράτος, τη στιγμή που τέτοιες απόψεις έχουν προ πολλού αποδειχθεί εσφαλμένες. Δεν μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι φταίει η Περιφέρεια, τη στιγμή που στην ουσία έχει την εποπτεία του προγράμματος δακοκτονίας και όχι το σχεδιασμό».

«Είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα στη δακοκτονία κατά το παρελθόν, αλλά θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και η περίπτωση αστοχίας του προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα καταργήσουμε το πρόγραμμα», δήλωσε ακόμη ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «ασκούμε με συνέπεια την ευθύνη μας, για να διορθώσουμε τις αστοχίες και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Ο κ. Τατούλης υποστήριξε ακόμη ότι «στους άγονους διαγωνισμούς κανένας δεν ήρθε να βοηθήσει, ενώ θα έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις για να σωθεί η παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα τόσων οικογενειών στην Πελοπόννησο.
Το πρόβλημα με το δάκο έχει άμεση σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξή του, σε ορισμένα σημεία ωστόσο της Περιφέρειας. Υπήρξαν περιοχές όπου υπήρξαν καλά αποτελέσματα, γιατί εφαρμόστηκαν καλές πρακτικές. Υπήρξαν ακόμη τοπικές κοινότητες που εισηγήθηκαν στα δημοτικά τους συμβούλια να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά με τη στάση τους αυτή έμεναν εστίες ανάπτυξης του δάκου που επηρεάζουν γειτονικές περιοχές».

Ως προς τα τρία αιτήματα των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων που παρίσταντο στη χθεσινή συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης τα χαρακτήρισε μεν ενδιαφέροντα, εκτίμησε πάντως ότι «απέχουν από τις σύγχρονες ανάγκες». Όπως είπε ο κ. Τατούλης, το τέλος δακοκτονίας δεν καταβάλλεται εκεί που δεν γίνεται το πρόγραμμα, ενώ εμφανίστηκε τελείως αντίθετος στο να αφεθεί πλήρως στο ΥΠΑΑΤ η δακοκτονία, «γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος του προγράμματος στη χώρα».