“Η τρόικα εκμηδενίζει τον πρωτογενή τομέα”

Gripiotis

Gripiotis

Ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης, μετά τη δημοσιοποίηση των νέων παραμέτρων στο θέμα του αγροτικού πολυνομοσχεδίου, τοποθετήθηκε σχετικά αναφέροντας:

“Ο δήμος Ευρώτα, ένας κατεξοχήν αγροτικός δήμος που η βάση της οικονομίας στηρίζεται αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα, με απαράμιλλης αξίας και ποιότητας προϊόντα, βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι για το μέλλον των πολιτών. Το νέο αγροτικό πολυνομοσχέδιο είναι η υπογραφή της τρόικας να εκμηδενίσει τον πρωτογενή τομέα και να επιφέρει τον μαρασμό στον κλάδο. Εκατοντάδες συμπολίτες μας κάτοικοι του δήμου Ευρώτα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν επέλθει σε δεινή θέση μετά τις ανακοινώσεις και τις αλλαγές που επιφέρει το πολυνομοσχέδιο.

Είναι πασιφανές σε όλη την κοινή γνώμη πως οι εξελίξεις αυτές θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κλάδο, που για πολλές δεκαετίες ήταν ο κεντρικός οικονομικός πυλώνας όχι μόνο του δήμου Ευρώτα και της Λακωνίας, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Νόμοι οι οποίοι αντί να διευκολύνουν την ομαλή ανάπτυξη ενός πολύπαθου κλάδου, έρχονται αντίθετα για να πνίξουν και την τελευταία ελπίδα για ανάπτυξη και ανάταξη της υπαίθρου και της περιφέρειας. Τα περασμένα χρόνια, χωριά ερήμωσαν με την αστικοποίηση και οι καλλιέργειες έμειναν πίσω, σε πολλές περιπτώσεις άγονες και σε άλλες σε ξένα εργατικά χέρια.

Η ιδέα που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για νέους ανθρώπους που δεν έχουν μέλλον και δουλειά στις μεγάλες πόλεις να επιστρέψουν στα χωριά πλέον απομακρύνεται με τον πιο αποκρουστικό τρόπο.

Οι νέοι αγρότες που μπήκαν τώρα το τελευταίο διάστημα στην πρωτογενή παραγωγή, έχοντας και την πιο μικρή ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, έρχονται τώρα και μιλάνε για το μεγαλύτερο λάθος τους να ασχοληθούν με τη γεωργία, καθώς βλέπουν πως με αυτά τα μέτρα θα είναι καταδικασμένοι. Ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά της περιφέρειας και των μικρών αγροτικών περιοχών έρχεται με αυτό το πολυνομοσχέδιο, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελπίδα σκοτώνοντας τα όνειρα όλων.

Με την ελπίδα πορευόμαστε όλο αυτό το διάστημα και αυτή θα συνεχίσουμε να έχουμε ως σημαία και στην επόμενη ημέρα.

Είμαστε δίπλα στους αγρότες του δήμου μας και στις όποιες κινήσεις τους από εδώ και πέρα, θέτοντας εαυτόν ακόμα και στα μπλόκα. Ο δήμος Ευρώτα και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο.

Μαζί για το καλό του τόπου μας”.