“Η χαμένη… τιμή των σκουπιδιών”

skoupidia

του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Πουλοκέφαλου


Οι σκοπιμότητες στο ζήτημα των σκουπιδιών πάνε και έρχονται! Καιρό τώρα όλο αυτό το διαπλεκόμενο αόρατο πλην όμως υπαρκτό σύστημα προσπαθεί με τη μέθοδο της στρέβλωσης να πείσει τους ιθαγενείς ότι η ΤΕΡΝΑ μάς κάνει και χάρη!

Από κοντά και οι απίθανοι σερβιτόροι της σανοφαγίας με το αζημίωτο ή όχι, αυτό δεν έχει σημασία!

Τζάμπα πράμα! Μόνον 69,63 ευρώ ο τόνος θα κοστίζει στους δημότες της Πελοποννήσου το «μάρμαρο»! Το είπε και ο υπουργός απαντώντας εσπευσμένα στην επερώτηση του Οδυσσέα! Τι ήθελε βέβαια ο Οδυσσέας και ξεφύτρωσε τώρα σαν εκτός χρόνου βασιλομανίταρο αυτό είναι άλλης κουβέντας υποθετική παράμετρος! Τόσον καιρό προφανώς και δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα! Αλλά ας είναι!

Αναδιανομή προσδοκιών σε αποχρώσεις καπνού! Είναι ο νέος χρωματισμός! Προπέτασμα ευκαιριακό που μπορεί και κρύβει τα πάσης φύσεως λαγοειδή!

Και επειδή θα πρέπει να τελειώνουμε με τον ιδιότυπο κοινωνικό Δαρβινισμό που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν ως τη μοναδικότητα της λύσης και της φυσικής εξέλιξης με αυτό το ΣΔΙΤ, θα πρέπει να καταφύγουμε στην απλή αριθμητική ώστε να βρούμε την… τιμή των σκουπιδιών! Όλων ανεξαιρέτως!

Πάμε λοιπόν να δούμε το colpo grosso του περιβόητου διαγωνισμού!

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο διαγωνισμός του 2012 στηρίχθηκε στον ΠΕΣΔΑ του 2010! Ο οποίος ΠΕΣΔΑ στηρίχθηκε αντιστοίχως στα στατιστικά δεδομένα των ετών 2006-2007! Σήμερα εν έτει 2017 όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ξεπερασμένα! Γιαυτό άλλωστε όλοι οι ΠΕΣΔΑ διά νόμου αναθεωρούνται κάθε πενταετία! Ο ΠΕΣΔΑ λοιπόν αυτός μιλούσε για ποσότητες σκουπιδιών της τάξης των 230.000 τόνων σε ετήσια βάση!

Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ του 2015 ανεβάζει τις ποσότητες αυτές στους 200.000 τόνους! Η τιμή των σκουπιδιών του διαγωνισμού είναι 80,50 ευρώ για τους πρώτους 150.000 τόνους και 37,00 ευρώ για τους υπόλοιπους! Επομένως με όρους αριθμητικής έχουμε:

(150.000 Χ 80,50 + 50.000 Χ 37) / 200.000 = 69,63 ευρώ ανά τόνο!!!

Αυτή είναι η εύπεπτη τιμή που λανσάρει η «ομάδα» των υποστηρικτών του ΣΔΙΤ!!! Έλα όμως που δεν είναι έτσι! Γιατί οι ποσότητες των σκουπιδιών δεν είναι αυτές!

Οι ποσότητες των σκουπιδιών (200.000 τόνοι) για τα επόμενα 28 έτη θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες! Μέσα σε 5 έτη ήδη μειώθηκαν κατά 30.000 τόνους! Ο αλγόριθμος του ΕΜΠ σύμφωνα με τον οποίο προϋπολογίζονται τα σκουπίδια του μέλλοντος δείχνει μεσοσταθμικά ότι σε αυτά τα 28 έτη οι ποσότητες των σκουπιδιών της Πελοποννήσου δεν θα ξεπερνούν τις 140.000 τόνους σε ετήσια βάση! Εάν από αυτά αφαιρεθούν και οι ποσότητες των δήμων που θα θελήσουν να κάνουν τοπική αποκεντρωμένη διαχείριση, τότε οι ποσότητες μεσοσταθμικά θα πέσουν κάτω από τις 120.000 τόνους!

Άρα η τιμή των σκουπιδιών δεν θα πέσει ποτέ κάτω από τα 80,50 ευρώ ο τόνος (μόνον για λίγο στα πρώτα έτη της διαχείρισης)! Και όχι μόνον αυτό! Αφού οι ποσότητες θα είναι κάτω των 150.000 τόνων, οι δημότες ασχέτως τι θα ζυγίζει η ανάδοχος ΤΕΡΝΑ θα πληρώνoυν εσαεί για 150.000 τόνους, αφού υπάρχει και ο άλλος όρος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας!

Τέλος, αν στα 80,50 ευρώ αθροισθεί και ο ΦΠΑ και επιπλέον το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς μέχρι το σταθμό μεταφόρτωσης, να γιατί το κόστος θα ξεπερνά τα 120 ευρώ ο τόνος!

Πεδίον δόξης λαμπρόν βεβαίως για το φιλικό προς την ΤΕΡΝΑ «σοφτγουέρ» να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι! Όμως οι χρήστες δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον εάν τελικά προχωρήσει αυτό το «κατασκεύασμα»! Ουδείς δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε!