Η 34η Πανελλήνια Συνάντηση Ιεροδιδασκάλων στο Μυστρά

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μυστρά, το διάστημα από 3 έως 6 Ιουλίου, η ετήσια Πανελλήνια Συνάντηση Ιεροδιδασκάλων, που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Οικονόμος ο εξ Οικονόμων». Στη συνάντηση πήραν μέρος 35 Ιεροδιδάσκαλοι με τις οικογένειές τους από διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδος.

Κορύφωση του πλούσιου τριήμερου προγράμματος αποτέλεσε η θεία λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά. Σε αυτή συλλειτούργησαν εννέα ιεροδιδάσκαλοι αντιπροσωπευτικά, ενώ οι υπόλοιποι έψαλλαν στο αναλόγιο και διακόνησαν στο ιερό βήμα. Στη συνέχεια τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας πάντων των μελών και των οικογενειών τους και στο τέλος μνημόσυνο, υπέρ των κεκοιμημένων ιεροδιδασκάλων καθώς και υπέρ του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του, των πεσόντων στην προάσπιση της βασιλίδος των Πόλεων. Ακολούθησε ξενάγηση στον μητροπολιτικό ναό από τον καθηγητή διδάκτορα της βυζαντινής ιστορίας και πρόεδρο του συλλόγου Φιλολόγων Λακωνίας κ. Δημήτριο Θ. Βαχαβιώλο.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου σε αίθουσα καταστήματος του νέου Μυστρά. Τον κωλυόμενο, για έκτακτους ποιμαντικούς λόγους, σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, εκπροσώπησε ο εφημέριος Μυστρά ιεροδιδάσκαλος π. Λάζαρος Κ. Σκάγκος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους μ’ ένα θερμό χαιρετισμό. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου ο ιεροδιδάσκαλος πρωτ. Σωκράτης Ξενικάκης, εφημέριος του Ι. Ναού Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου Κρήτης. Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο σεπτός ποιμενάρχης, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε στους φιλοξενούμενους στο Μυστρά, τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε ευόδωση των σκοπών του συνεδρίου και καλή διαμονή στον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας. Στη συνέχεια οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, να τον γνωρίσουν προσωπικά και να ανταλλάξουν γόνιμες σκέψεις.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο με τους συνοδούς τους κατά την παρουσία τους στη Λακωνία επισκέφθηκαν το ιερό προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Συκέας, τη Μονεμβασία, τη Νεάπολη, το Σπήλαιο Καστανιάς, την ιερά μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης, το Γύθειο και τα σπήλαια Διρού Μάνης. Τη φιλοξενία στη Συκέα και τη ξενάγηση έκανε ο πρωτ. Σταύρος Βαρράς, θεολόγος καθηγητής και αρωγό μέλος του συνδέσμου, στη Μονεμβασία εφημέριος π. Κων/νος Κρυπωτός, στη Νεάπολη ο ιεροδιδάσκαλος πρωτ. Παναγιώτης Κοντάκος μέλος του συνδέσμου και στο Γύθειο ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητροπόλεως Μάνης θεολόγος και ιεροδιδάσκαλος αρχ. π. Συμεών Λαμπρινάκος, επίσης μέλος του συνδέσμου. Την όλη ευθύνη της φιλοξενίας είχε ο εφημέριος Μυστρά π. Λάζαρος Σκάγκος.

πηγή: www.immspartis.gr