Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του συλλόγου “Τουλίπα Γουλιμή” στο facebook, η Μονεμβάσια υποδέχθηκε και επίσημα πλέον τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta και τα χελωνομωράκια της.

Ο σύλλογος είχε πληροφορίες ότι στο Πορί υπήρχαν χελωνοφωλιές σε παραλία με έντονες παρεμβάσεις από σκαπτικά μηχανήματα. Άμεσα οργανώθηκε εθελοντική ομάδα και κανονίστηκε επίσκεψη εκεί και συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο. Ο τελευταίος είχε την ευκαιρία επιτόπου να διαπιστώσει την κατάσταση, βοήθησε στην τοποθέτηση των προστατευτικών κλωβών και ενημερώθηκε από τους εθελοντές του συλλόγου.

Σύμφωνα με την “Τουλιπα”, η παραλία ήταν κακοποιημένη και είχαν καταστραφεί φωλιές. Εντοπίστηκαν ωστόσο μία φωλιά, που σημάνθηκε, και μία δεύτερη, άθικτη, η οποία βέβαια είχε γλιτώσει για λίγα εκατοστά από τους τροχούς διερχόμενων οχημάτων.

Εξάλλου, στην παραλία του Ξιφιά εντοπίστηκαν άλλες πέντε φωλιές, ανεβάζοντας τις φωλιές του τομέα στις επτά και συγκαταλέγοντας έτσι τη Μονεμβάσια στα δυναμικά σημεία ωοτοκίας της caretta caretta, γεγονός που λειτουργεί προσθετικά στην τουριστική της ανάπτυξη.

Ο κ. Χριστάκος υποσχέθηκε κάθε βοήθεια για την προστασία της ωοτοκίας στην περιοχή του.

Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας υιοθέτησε την προστασία της πρώτης φωλιάς, ως ένδειξη ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, που χρειάζεται ωστόσο να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Η δράση της “Τουλίπας” έχει απλωθεί πολύ, καλύπτοντας την περιοχή από τα Βελανίδια, τη Νεάπολη, ως την Πλύτρα, την Ελιά και τώρα τη Μονεμβάσια. Ωστόσο ο σύλλογος είναι μικρός και φτωχός, ενώ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του χωρίς να στηρίζεται οικονομικά και να επιχορηγείται από πουθενά. Η όλη του δράση στηρίζεται στον εθελοντισμό. Καλεί λοιπόν εθελοντές από την περιοχή της Μονεμβάσιας να συμβάλουν στον έλεγχο των παραλιών για εντοπισμό φωλιών, στην προστασία τους μέχρι την εκκόλαψή τους και στην ασφαλή κατάληξη των νεοσσών στο νερό.