Ο θεσμός “Υακίνθεια”, τον οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο λάκωνας πολυβραβευμένος καθηγητής Ιατρικής Δημήτρης Σπαντίδος με όραμα την προώθηση των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, παρουσίασε το Σάββατο στο φιλοθεάμον κοινό τη διδακτική παράσταση του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη “Η πρόβα με τον Αριστοτέλη”. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Παροίκου, ιδρυτή της ομάδας “Έξοδος Αιγαίου”. Οι Σπύρος Ξένος και Ηλέκτρα Παροίκου υποδύονται δύο ανήσυχους ηθοποιούς σε πρόβα με το σκηνοθέτη (τον ενσαρκώνει ο κ. Πελεγρίνης) που ψάχνουν απαντήσεις στο δρόμο της ευδαιμονίας και της κάθαρσης μέσα από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη με τρόπο προσιτό και εύκολα κατανοητό για τους θεατές. Το έργο παρουσιάστηκε πέρυσι και στο Διεθνές Έτος Αριστοτέλη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας.

Λίγο νωρίτερα οι μουσικοί Εβελίνα Μαρκοπούλου και Μάριος Κατσάλης ταξίδεψαν το κοινό σε μαγευτικές αρχαιοελληνικές μελωδίες από σωζόμενα αποσπάσματα των Σείκιλου, Πίνδαρου και Σαπφούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πλειώτας, η πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Τόνια Κυριακουλάκου και ο αγιογράφος Δημήτρης Κουκούτσης.

Τα αρχαιοελληνικά κοστούμια που εκτέθηκαν είναι σχεδιασμού και δημιουργίας του Σάκη Βαρδίκου.

Τα φετινά “Υακίνθεια” θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων (στις 18/8) και την ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπάμπη Πλαϊτάκη με θέμα “Ο Αλκιβιάδης στη Σπάρτη”, η οποία θα προηγηθεί.

(φωτογραφίες: Νίκος Μπακής)