Θεοδωράκης: “Το Ποτάμι φουσκώνει πάρα πολύ”

Theodorakis Sparti (1)

Τη Σπάρτη επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, ο γνωστός δημοσιογράφος βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εθελοντές του κόμματος αλλά και πολίτες που θέλησαν να συνομιλήσουν μαζί του.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις 21 Σεπτεμβρίου το Ποτάμι προγραμματίζει μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιαστούν οι 21 κυβερνητικές του προτεραιότητες. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας που ασχολούνται με μείζονα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η φορολογία, τα αγροτικά κλπ. Άλλωστε, όπως ο ίδιος τόνισε, «πρέπει να περάσουμε από τα λόγια τις πράξεις».

Σχολιάζοντας, πάνω στη συζήτηση που ακολούθησε, την τάση μετανάστευσης νέων ανθρώπων προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «η διαρροή εγκεφάλων αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για τη χώρα», ενώ δήλωσε ότι είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά.

Ο αρχηγός του Ποταμιού τάχθηκε σαφώς εναντίον του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως το κόμμα του θα ανακινήσει τα ζητήματα αυτά σύντομα.

Για το επίκαιρο ζήτημα των σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε έγκλημα τη σφαγή των αμάχων, σημείωσε ωστόσο πως κατά τη γνώμη του δεν υπάρχουν αθώοι ούτε από την πλευρά της Χαμάς ούτε και από την πλευρά των κυβερνώντων του Ισραήλ. Αίσθηση προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «θέατρο» που απέδωσε σε όσους έλληνες μεταφέρουν με καράβι τρόφιμα στην Παλαιστίνη, αφού ο ίδιος θεωρεί πως κάποιοι έστησαν με αυτό τον τρόπο τις καριέρες τους.

Τέλος, στην ερώτηση εάν το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να ανακόψει τη δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κινήματος προέβαλε την άποψη ότι το κόμμα του είχε πολύ μικρή διαφημιστική δαπάνη, ήταν απόν από την τηλεόραση και ότι πολεμήθηκε από τα ΜΜΕ, τα οποία στην πορεία «αναγκάστηκαν να το παίξουν επειδή είχε ρεύμα στην κοινωνία».