Ανακοίνωση του δημάρχου Σπάρτης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και ευχαριστίες σε όλους όσοι την στήριξαν:

“Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9) στο δήμο Σπάρτης, με την αυλαία να πέφτει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

Ο δήμος, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των δημοτών, συμμετείχε ενεργά και φέτος στις εκδηλώσεις της ΕΕΚ, σε μια καινοτόμο δράση που προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό ιστό των πόλεων και ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με την ουσιαστική συμβολή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, οι πολίτες συμμετείχαν ενεργά, χωρίς να κάνουν χρήση αυτοκινήτου και μηχανής, προβάλλοντας το ποδήλατο και το βάδισμα ως εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, που σε κοντινές αποστάσεις έχουν πολλαπλά οφέλη.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη συμβολή Παλαιολόγου και Λυκούργου, με αποκορύφωμα την προσωρινή πεζοδρόμηση τμήματος της Λυκούργου από το ύψος της Γκορτσολόγου έως την Αγίου Νίκωνος και της Παλαιολόγου από το ύψος της Βρασίδου έως την Ευαγγελιστρίας, από τις 9.00′ πμ έως τις 11.00′ μμ, την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Η επιλογή των εκδηλώσεων δεν ήταν τυχαία, καθώς σκοπός ήταν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας. Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή:
1. Επισκέψεις και ομιλίες στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για μαθητές και μαθήτριες της γ’ τάξης δημοτικού διαφόρων σχολείων, με θέμα «Μαθαίνω τα σήματα και τα μέτρα ασφαλείας για οδηγούς και επιβάτες».
2. Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – στην αίθουσα Ψηφιδωτού της Ευρώπης – στην αρχαία Σπάρτη. Μία διαδρομή για μαθητές και μαθήτριες της ε’ τάξης δημοτικού διαφόρων σχολείων.
3. Σκακιστικοί αγώνες στη συμβολή Λυκούργου και Παλαιολόγου.
4. Περιήγηση είτε πεζοί είτε με ποδήλατα στα μουσεία του δήμου Σπάρτης. Ήταν όλα ανοικτά, με δωρεάν είσοδο.
5. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών στο πάρκο ΟΤΕ.
6. Χοροί σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου.
7. Προβολή ταινίας στο Μανουσάκειο.
8. Ομιλία για τη συμπεριφορά του ποδηλάτη στο δρόμο και
9. Μεγάλη ποδηλατοπορεία σε κεντρικά σημεία της πόλης, για τον εορτασμό της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο.

Ο δήμος Σπάρτης ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις, όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίησή τους, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Τροχαίας Σπάρτης, τη Δημοτική Αστυνομία, τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, το Σκακιστικό Σύλλογο, τους αθλητικούς και χορευτικούς συλλόγους της πόλης, τις ομάδες «3π»και «Activate Now», τη Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης, τον κ. Παναγιώτη Καρούνο, και τα καταστήματα Ministry Music Hall, Λέσχη Σπάρτης Σύμμετρον, Antic, Retro Music Bar, Libre Coffee Revolution, βιβλιοπωλείο Δωρικό, κατάστημα ρούχων Terminal, Yiayia’s Kicthen, Karounos Bikes (Ποδηλατοκίνηση) και το Diporto Kafe Bar, για τις προσφορές που έκαναν σε όσους συμμετείχαν στην ποδηλατοπορεία.

Πρέπει ως πολίτες να σκεφτόμαστε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέγουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Και να μην ξεχνάμε πως, κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον”.

parko kykloforiakis agogis Sparti 1ekdilosi-1ekdilosi 2ekdilosi-3