Θετικά τα νέα για τους φοίνικες της Παλαιολόγου: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

φωτογραφία από το φοίνικα νοτίως του πεζοδρόμου Κλεομβρότου
φωτογραφία από το φοίνικα νοτίως του πεζοδρόμου Κλεομβρότου

Χθες Πέμπτη 3/11 έγιναν εργασίες ελέγχου και φυτοπροστασίας των οκτώ χειρουργημένων υψηλών φοινίκων της λεωφόρου Κων/νου Παλαιολόγου. Διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι ζωντανοί κι έχουν αναβλαστήσει ζωηρά. Από τους δύο παλαιότερα χειρουργημένους (στην Πινακοθήκη και απέναντι από την παλιά Νομαρχία) αφαιρέθηκε το εντομοστεγές δίχτυ, ενώ στους άλλους διατηρήθηκε μέχρι να αυξηθεί κι άλλο το φύλλωμά τους.

Παράλληλα, το τμήμα Ενέργειας, Σχεδιασμού και Πρασίνου του δήμου δοκιμάζει νέου τύπου παγίδες και προσελκυστικά, προκειμένου να δυναμώσει η μαζική παγίδευση ενηλίκων σκαθαριών η οποία ήδη εφαρμόζεται. Η μαζική παγίδευση ενηλίκων μειώνει τον αριθμό των σκαθαριών που επιτίθενται στους προστατευόμενους φοίνικες και έτσι είναι σημαντικό τμήμα του προγράμματος αντιμετώπισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτές της Ελλάδας, όπου καθυστερεί η καταστροφή των προσβεβλημένων/νεκρών φοινίκων. Η υπηρεσία δοκιμάζει δύο τύπους παγίδας και δύο προσελκυστικών σε διάφορους συνδυασμούς, με πολύ θετικά αποτελέσματα έως τώρα. Επειδή οι παγίδες τοποθετούνται αναγκαστικά σε υπαίθριους χώρους, η συμβολή των πολιτών στην προστασία τους από βανδαλισμούς, κλοπές κλπ, είναι καθοριστική για την επιτυχία της μαζικής παγίδευσης. Έτσι, η πλήρης ανάπτυξη του βελτιωμένου προγράμματος μαζικής παγίδευσης θα συνοδευτεί από ανάλογη δημόσια ενημέρωση στο άμεσο μέλλον.

Η εξέλιξη του φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμώνα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που φέρνει, αποτελεί σύμμαχο στην αντιμετώπιση του σκαθαριού. Λόγω του κρύου οι προνύμφες («κάμπιες», «σκουλήκια») είναι πολύ λιγότερο δραστήριες, ενώ τα ενήλικα δεν πετάνε όταν η μέση θερμοκρασία της ημέρας είναι μικρότερη από τους 13 oC. Έτσι, ο χειμώνας αποτελεί μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί -έως και εκριζωθεί- η προσβολή από μεμονωμένους φοίνικες. Η αντιμετώπιση δεν σταματά αυτήν την περίοδο, αλλά παραμένει το ίδιο συνεπής και μάλιστα θεωρείται αποτελεσματική με οργανισμούς (νηματώδεις σκώληκες) που καταπολεμούν το σκαθάρι.

Ταυτόχρονα, ο χειμώνας είναι η μόνη εποχή που μπορούν να κλαδευθούν οι φοίνικες, επειδή κάθε τομή προσελκύει ενήλικα σκαθάρια. Γι’ αυτό τα κλαδέματα πρέπει να γίνονται με κρύο, όταν τα ενήλικα δεν πετούν. Χρειάζεται πάντως να σημειωθεί ότι οι φοίνικες δεν απαιτούν κλαδέματα προκειμένου να είναι υγιείς, αλλά αντίθετα το κλάδεμα πράσινων φύλλων τούς εξασθενεί.

Επίσης, φυσιολογικό είναι αυτήν την εποχή το σταδιακό κιτρίνισμα και εντέλει η ξήρανση των κατώτερων φύλλων, η οποία ξεκινά από τα άκρα των φυλλαρίων. Για το φαινόμενο αυτό έχει εκφραστεί ανησυχία από πολλούς πολίτες, πλην όμως όπως προαναφέρθηκε είναι φυσιολογικό.

Τέλος, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά σε όλους τους συμπολίτες μας που διατηρούν φοίνικες και ιδιαίτερα Κανάριους (όπως αυτοί της Παλαιολόγου) ότι από τη στιγμή που διαπιστώνουν έναρξη προσβολής (ασυμμετρία, πτώση φύλλων κλπ) στο φοίνικά τους, πρέπει να αποφασίζουν εάν θα τον προστατέψουν ή θα τον καταστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να καταστραφούν τα έντομα που έχει μέσα. Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τα υπόλοιπα πολύτιμα αυτά φυτά της πόλης μας.