Συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη με τον ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Θέμα της συνάντησης ήταν η από την 8η Μαΐου επιστολή του έλληνα υπουργού προς τον επίτροπο για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στη χώρα μας, οι οποίες επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο στις 16 Απριλίου.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία στον κ. Hogan, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο. Αυτό είχε ως συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά, αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19, από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.

Ο επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν, και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση, αφού υπάρξει και συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, όπως τη DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).