Θλιβερές και μακάβριες διαπιστώσεις από το αδιανόητο άνοιγμα σχολείων της 12ης Απρίλη

γράφει ο φιλόλογος Ιωάννης Χρηστάκης


Η κυβέρνηση το αποφάσισε!

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα λύκεια της χώρας μας.

Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία.

Περνούν ακόμα και την ανίχνευση, διάγνωση του κορονοϊού μέσω της γνωστής τακτικής της αποποίησης των ευθυνών τους στους πολίτες. Μετακυλίουν υποχρεώσεις συντεταγμένης πολιτείας, στον καθένα μας ξεχωριστά. Η γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης!

Όμως οδηγηθήκαμε σε αυτή την παράξενη, ανα όχι αλλόκοτη απόφαση γιατί νοσούν πολλά στη χώρα μας.

Παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, πολιτικές ακροβασίες μέχρι τσαρλατανισμοί, βγαίνουν στην επιφάνεια με μια τέτοια απόφαση.

Συνοψίζω παρακάτω τι μας δείχνει αυτή η αλλοπρόσαλλη απόφαση, καθαρά πολιτική και με παραγκωνισμένη την επιστημονική της διάσταση.

1. Ότι η τηλεκπαίδευση απέτυχε παντελώς στην κάλυψη έστω και της ελάχιστης διδακτέας ύλης.

2. Ότι όλη τους ή έγνοια είναι η πραγματοποίηση, όπως – όπως, των πανελλαδικών εξετάσεων.

3. Ότι η πρόοδος μαθητών γυμνασίων και δημοτικών δεν τους πολυενδιαφέρει!

4. Ότι η κατανάλωση των self-tests προέχει, αν και η αξιοπιστία τους είναι μικρή.

5. Ότι η ζωή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε αυτή τη φάση κορύφωσης της πανδημίας δεν είναι προτεραιότητά τους!

6. Ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών παραπαίουν.

7. Ότι τα κόμματα της αριστεράς, εκτός από ανακοινώσεις που δηλώνουν απλή συμπαράσταση σε όσους δουλεύουν στα σχολεία, δεν μπορούν να ορθώσουν ανάστημα σε ένα αδικαιολόγητο άνοιγμα σχολείων – αστραπή, λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

8. Ότι η υπουργός Παιδείας θέλει το άνοιγμα, μήπως ανακτήσει κάτι από λαοφιλία (τώρα οι δείκτες δημοφιλίας της είναι στα Τάρταρα) και αποφύγει τον εξοστρακισμό της από το… υπουργικό συμβούλιο.

9. Ότι ο Μητσοτάκης ικανοποιώντας τη θέληση κάποιων ασυγκράτητων γονέων που δρουν σα να “βαρέθηκαν” τα παιδιά τους τόσους μήνες στο σπίτι, ευελπιστεί μήπως συγκρατήσει τη δημοσκοπική κατρακύλα του εαυτού του και του κόμματός του.

10. Ότι το συμβούλιο επιστημόνων λοιμοξιωλόγων αδυνατεί να αντιτάξει τους φόβους του για ταυτόχρονο άνοιγμα αγοράς και σχολείων και αυτό μαρτυρά εγγενείς αδυναμίες, διαφορές γνωμών, πολιτικές σκοπιμότητες, επιδιώξεις καριέρας και άλλα.

Εύχομαι, αυτό που θα γίνει τη Δευτέρα, να μην αποτελέσει απαρχή μιας επιδημικής καταστροφής γιατί επιδημιολογικές καταστάσεις όπως του Μπέργκαμο και της Χιλής θα ωχριούν εμπρός στον πανελλαδικό όλεθρο.