“Θυμώνω όταν μιλούν επικριτικά για τους Έλληνες”

George Pelecanos

George Pelecanos

«Οι παππούδες μου μιλούσαν κανονικά ελληνικά, οι γονείς μου σπασμένα, εγώ δεν τολμώ γιατί ντρέπομαι», είπε στους δημοσιογράφους ο «σπαρτιάτης» Τζορτζ Πελεκάνος, λίγο πριν από την αποψινή ομιλία του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μεγαλωμένος στην Ουάσιγκτον, με καταγωγή από τη Βορδώνια Λακωνίας κι έχοντας δουλέψει από τα έντεκα στο ντάινερ του πατέρα του, γνώρισε από κοντά τους έλληνες μετανάστες της Αμερικής που σύχναζαν στο «Jefferson Coffee Shop» και που έπειτα έγιναν οι ήρωες των νουάρ μυθιστορημάτων του.

Σήμερα, «ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Στίβεν Κινγκ, δηλώνει πως «δεν έχει τα προσόντα» για να μιλάει για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά νιώθει εκνευρισμένος όταν κάνουν κριτική στους έλληνες.

«Είχα 10 χρόνια να έρθω στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να έρχομαι και να λέω τι νομίζω ότι συμβαίνει στη χώρα τους. Ωστόσο, είναι ενοχλητικό να ακούω να μιλούν έτσι επικριτικά για τους έλληνες. Ειδικά κάποιοι πολιτικοί του συντηρητικού κόμματος όταν θέλουν να πουν κάτι στους Δημοκρατικούς χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Ελλάδας σαν αστείο, σαν ανέκδοτο. Με κάνει και θυμώνω», είπε ο συγγραφέας, που επανέλαβε τις θέσεις του για τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν θα έμπαινα ποτέ σε αντιπαράθεση με ένα άτομο που ανήκει σε ακροδεξιό κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή. Δεν είμαι τύπος που θα έκανα “χαιρετούρες” με τέτοιους ανθρώπους. Για μένα δεν υπάρχουν δύο όψεις σε τέτοια ζητήματα».

Ο συγγραφέας των «Βασιλιάς του πεζοδρομίου», «Σαρωτική έκρηξη» και «Κηπουρός της νύχτας» και ένας εκ της συγγραφικής ομάδας του «The Wire», που μεταφέρει στο χαρτί καλύτερα από κάθε άλλο τον τρόμο που νιώθει ένας απλός άνθρωπος όταν έρχεται σε επαφή με τον υπόκοσμο, ξεκίνησε να παρατηρεί τους ανθρώπους αρχικά δουλεύοντας στο δρόμο, ως λαντζέρης, μπάρμαν και πωλητής παπουτσιών. Στην αρχή αποσπασματικά κι έπειτα κρατώντας σημειώσεις σαν ρεπόρτερ.

«Δεν ήξερα πάντα ότι θα γίνω συγγραφέας κι έτσι ο τρόπος με τον οποίο παρατηρούσα τους ανθρώπους και την πόλη ήταν στην αρχή αποσπασματικός. Οι εικόνες και η συμπεριφορά των χαρακτήρων στα πρώτα γραπτά μου ήταν από μνήμης. Προχωρώντας στα βιβλία, ξεκίνησα τη συστηματική έρευνα. Τι ακριβώς κάνω; Πλησιάζω τον κόσμο ο οποίος ενδιαφέρει τα θέματά μου (έχω γράψει για τα ναρκωτικά, για την πορνεία, αλλά και για την πορνογραφία) και μιλάω μαζί του, καταγράφοντας προσεκτικά, σε ένα είδος ζωντανών σημειώσεων, ό,τι έχω ακούσει».

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα στην Αμερική είναι ένας μαύρος με κάρτα βιβλιοθήκης», έλεγε ειρωνικά διά στόματος Brother Mouzone, ήρωα του «The Wire», μιας από τις πιο εμβληματικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης της οποίας συνυπέγραφε το σενάριο. Σήμερα, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στο Φέργκιουσον, που έφεραν ξανά στο φως το φάντασμα του ρατσισμού, ο Τζορτζ Πελεκάνος δηλώνει πως δεν εκπλήσσεται με την απαλλαγή του αστυνομικού και την ατιμωρησία που διαχρονικά έρχεται να σκεπάσει τέτοιες υποθέσεις.

«Ο αστυνομικός είδε απλώς έναν μαύρο να διασχίζει τον δρόμο. Δεν ήξερε αν είχε κάνει κάτι πριν. Σας διαβεβαιώνω ότι αν ήμουν εγώ στη θέση του, κανείς δεν θα ‘χε σκοτωθεί. Δεν έχω κάτι με τους αστυνομικούς, αλλά με τα πράγματα τα οποία ορισμένες φορές κάνουν. Και το χειρότερο είναι πως ποτέ δεν διώκονται γι’ αυτά. Επρεπε να γίνει δίκη. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι έγινε εκείνη τη μέρα. Γι’ αυτό, όμως, υπάρχουν τα δικαστήρια. Για να ρίχνουν φως στην αλήθεια».

Ο Τζορτζ Πελεκάνος μίλησε ακόμη για την πόλη του, την Ουάσιγκτον, τη μεγαλύτερη ηρωίδα των βιβλίων του που «δικαιωματικά» τού ανήκει ως τόπος δράσης, αλλά και για τη σχέση του με τη μουσική, η οποία ξεκίνησε από τις συζητήσεις που γίνονταν στις κουζίνες των εστιατορίων πάνω από ένα μικρό ραδιοφωνάκι, έως τη συνάντησή του με τον Νικ Κέιβ, που αγαπά και θαυμάζει. «Προσπαθώ στα βιβλία μου να μην αραδιάζω απλώς λίστες τραγουδιών που μου αρέσουν, αλλά αυτά να ταιριάζουν με του ήρωές μου».

Την ώρα που τα βιβλιοπωλεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νέο βιβλίο του «Το δίδυμο», με πρωταγωνιστή τον πεζοναύτη στο Ιράκ Σπίρο Λούκας, ο συγγραφέας ετοιμάζει δύο πιλότους-σίριαλ για λογαριασμό του HBO, ο ένας με ήρωα τον μυθιστορηματικό του ντετέκτιβ Ντέρεκ Στρέιντζ. «Μπορεί να είμαι εδώ, αλλά αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να δουλεύω ένα σενάριο για τη ζωή του Στρέιντζ πίσω στο 1968».

Παράλληλα ετοιμάζει μαζί με τον δημιουργό του «The Wire» Ντέιβ Σάιμον τον πιλότο του «The Deuce», μιας σειράς τριών σεζόν που εκτυλίσσεται σε μία δεκαετή περίοδο, η οποία ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Τάιμς Σκουέαρ. «Πορνεία, νάιτ κλαμπ, μουσική ντίσκο, μαφία, κοκαΐνη, ξέρετε τα… συνηθισμένα. Η ιστορία ήρθε σε μας. Δεν πήγαμε εμείς σε αυτήν», είπε ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση στη Στέγη μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά και στο sgt.gr, στα ελληνικά ή τα αγγλικά.

πηγή: ethnos.gr