Θυρανοίξια Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας

Monemvasia

Monemvasia

Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00′, θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία των θυρανοιξίων του ιερού ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ. Ευστάθιο. Θα παραστεί επίσης η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη ναών Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Άννας στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας», με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 11/4/2011 – 31/7/2014 με αυτεπιστασία από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων (ΔΕΠΙΝ) 2007 – 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποκαταστάθηκαν δύο αξιόλογα μνημεία της Κάτω Πόλης, οι ναοί της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς και της Αγίας Άννας, κτίσματα της Β΄ Ενετοκρατίας (1690-1715). Η αποκατάσταση έγινε με στόχο την απόδοση των μνημείων στο κοινό και την ενεργή και δυναμική λειτουργία τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου, μέσω της ανάκτησης του ρόλου τους ως λατρευτικών χώρων και μνημείων του πολιτισμού.

Η ιστορία των μνημείων και το έργο αποκατάστασης θα παρουσιάζονται στο εξής στο κοινό με πληροφοριακό-εποπτικό υλικό, εντός του ναού της Αγίας Άννας.