Ιδιωτικοποιούνται τέσσερις λακωνικές παραλίες;

politirio paralia

politirio paralia

Μετά την επιστολή του δημάρχου Ελαφονήσου προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, το ζήτημα παραχώρησης ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ θίγει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν το Σαρακίνικο, τη Γλυκόβρυση, το Σκουτάρι και την Παχιά Άμμο.

Όπως αναφέρει ο μεσσήνιος βουλευτής, “μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαπράττεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα εργαλείο της τρόικας που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά το 1991, που ξεπουλήθηκαν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ανατολικής Γερμανίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με την πρόφαση της προώθησης του δημοσίου συμφέροντος. Στην πραγματικότητα όμως λειτουργεί με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες «επενδυτές». Το υπουργείο Οικονομικών δεν διστάζει να «περνάει» στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη και ακίνητα μεγάλης ιστορικής σημασίας (Προσφυγικά). Το ΥΠΟΙΚ ξεπουλάει σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα του δημοσίου στους ιδιώτες και στη συνέχεια τα ενοικιάζει από αυτούς, εξασφαλίζοντάς τους κέρδη.

Με απόφαση της συγκυβέρνησης «πέρασαν» στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, εκτάσεις-φιλέτα εκατοντάδων στρεμμάτων, που μέχρι τώρα ήταν δημόσιες και διαθέσιμες στους πολίτες, που βρίσκονται στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, προς ξεπούλημα οδεύουν οι παρακάτω παραλίες:

στη Μεσσηνία, 535 στρέμματα παραλίας στη Γιάλοβα, 44 στρ. παραλιακής έκτασης στη Γιάλοβα – Διβάρι, 220 στρ. παραλία στην Μπούκα-Βελίκα Μεσσήνης, 48 στρ. παραλία στην περιοχή «Κορδία» Καλαμάτας (Γουλιμίδες), 19,5 στρ. παραλιακή έκταση μπροστά στο λιμανάκι στο Πεταλίδι Μεσσήνης.

στη Λακωνία, 175 στρέμματα κατάλευκης αμμουδιάς σε μια από τις γνωστότερες παραλίες παγκοσμίως, στο Σαρακίνικο (Μεγάλος Σίμος) Ελαφονήσου, 500 στρ. παραλιακή έκταση στη Γλυκόβρυση, 107 στρ. παραλιακή έκταση στο Σκουτάρι, 11 στρ. παραλία στην Παχιά Άμμο Πλύτρας”.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Πετράκος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να απεντάξει από το ΤΑΙΠΕΔ τις εν λόγω εκτάσεις, “οι οποίες είναι εκτάσεις-φιλέτα και μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ορισμένες δε από αυτές προορίζονταν για άλλους σκοπούς όπως η κατασκευή σχολείων και αθλητικών χώρων και που η «αξιοποίησή» τους ενδέχεται να είναι αντισυνταγματική”.

Τέλος, συμπληρωματικά ο ερωτών βουλευτής αιτείται την κατάθεση εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, όπως το τοπογραφικό διάγραμμα ή τις συντεταγμένες των ορίων όλων των προς παραχώρηση ακινήτων των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς (το πρόσφατο ιστορικό, δηλαδή πρακτικά με ποιον τρόπο περιήλθαν στο δημόσιο) και τα αναλυτικά πρακτικά των αποφάσεων (όχι αποσπάσματα) των δημοτικών συμβουλίων με τις οποίες καθορίζεται η μελλοντική χρήση γης για κάθε ένα από τα ανωτέρω ακίνητα.