Ιθαγένεια: Ερώτηση Γρηγοράκου για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου

Grigorakos

Grigorakos

Απαράδεκτη κωλυσιεργία της εφαρμογής του νόμου για την ιθαγένεια καταλογίζει στους αρμόδιους ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού μας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο ο οποίος κατέθεσε χθες (20/8) σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση. Ο λάκωνας βουλευτής αναφέρει πως «σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις πρότειναν νομοσχέδια στη βουλή και εφόσον αυτή συμφωνούσε οι υπουργοί εφάρμοζαν τους ψηφισθέντες νόμους.

Σήμερα όμως ζούμε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Σαν το καράβι με τους πρόσφυγες που μισθώθηκε για να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην Κω, στη συνέχεια αποφασίστηκε να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, αλλά εν πλω άλλαξε προορισμό και σήμερα κατέπλευσε στον Πειραιά.

Μετά από πολλούς αγώνες και την επιμονή του ΠΑΣΟΚ, η ενιαία (τότε) συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης πείστηκε να καταθέσει στη βουλή, έστω και καθυστερημένα, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των παιδιών της δεύτερης γενιάς.

Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει προς συζήτηση το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο έγινε νόμος χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ αλλά με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πριν 40 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή άκουσα από τη μεριά των κυβερνητικών βουλευτών καταγγελίες κατά των προηγούμενων ανάλγητων κυβερνήσεων, χωρίς ούτε μια κουβέντα παραδοχής για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του νόμου 3838/10 του ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε όμως και επιχειρήματα τύπου Χρυσής Αυγής από βουλευτές που σήμερα κατέχουν θέση στη νέα κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα όμως ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών της δεύτερης γενιάς ΔΕΝ εφαρμόστηκε γιατί οι υπηρεσίες της (στα λόγια) φίλης των μεταναστών υπουργού δεν έχουν στείλει τις απαραίτητες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έτσι εκατοντάδες παιδιά, που πείστηκαν από τις “καλές προθέσεις” της υπουργού, έκαναν σχέδια και πήραν αποφάσεις που αφορούν τις σπουδές ή το επάγγελμά τους, βρίσκονται για μια ακόμα φορά μετέωρα. Ειδικά για την κατηγορία των παιδιών που επεδίωκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, τα σχέδιά τους ακυρώνονται. Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη γι αυτό;

Σήμερα η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές.

Θα υπάρξει το φιλότιμο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος πριν την παραίτηση της κυβέρνησης ή έχουν θέσει το θέμα στη διαπραγμάτευση για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τους ΑΝΕΛ;

Σε ένα κράτος δικαίου οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Για ποιον λόγο δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου 4332/2015, ενώ έχουν περάσει πάνω από 40 μέρες από την ψήφισή του;

2. Πότε σκοπεύει να εκδώσει την εγκύκλιο που προβλέπεται για να μπορούν οι υπηρεσίες να εφαρμόσουν το νόμο;

3. Έχει προβλεφθεί η επίσπευση των διαδικασιών για τους νέους και νέες που έχουν συνδέσει την απόλαυση αυτονόητων δικαιωμάτων τους με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που ηθικά και νομικά δικαιούνται;».