“Ιστορικής σημασίας η αδελφοποίηση των Δήμων Σπάρτης και Παγγαίου”

episkepsi Paggaio

γράφει ο Νίκος Μπακής

 ________________________________________________________________________________

Πριν από λίγο καιρό είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ από ένα φιλικό μου ζευγάρι, τον Κωνσταντίνο και την Αθανασία Αράπογλου, στο σπίτι τους στο χωριό Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας. Επί δεκαπέντε μέρες περιπλανιόμουν στα δάση, έγινα ένα με τη φύση και μυήθηκα στα μυστικά του μαγικού Παγγαίου. Η επίσκεψή μου δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά είχε και χαρακτήρα πολιτισμικής αναζήτησης.

Εκπροσωπώντας το δήμαρχο Σπάρτης, πήρα λοιπόν την τολμηρή απόφαση να ζητήσω να γίνει αδελφοποίηση μεταξύ των δύο ιστορικών δήμων Σπάρτης και Παγγαίου. Με αφορμή έναν παλιό κοινό γνώριμο, ο οποίος εδώ και αιώνες ενώνει με ιστορικούς δεσμούς τις δυο περιοχές, δηλαδή τη Σπάρτη και τη Νέα Πέραμο (αρχαία Οισύμη) του δήμου Παγγαίου. Αυτός ο κοινός γνώριμος δεν είναι άλλος από τον σπαρτιάτη στρατηγό, το δικό μας Βρασίδα.

Την ιδέα μου συμμερίστηκε και ο Μάκης Ζουμπλιός. Όλα συνέβησαν ξαφνικά πέρυσι κατά τη διάρκεια του “ΣΠΑΡΤΑ ΔΡΑΜΑ”. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν ένα δρομικό προσκύνημα προς τιμήν των δασοκομάντος που έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994. Αφού ολοκληρώσαμε μετά από ένα μήνα, εγώ και ο συνοδοιπόρος μου Γιώργος Βασίλαρος, μια απίστευτη πορεία απόστασης 900 χλμ με τα πόδια από τη Σπάρτη έως τη Δράμα, μέσα από τα ελληνικά βουνά, καταλήξαμε στη Νέα Πέραμο για λίγη ξεκούραση.

Εκεί συνάντησα τον καλό μου φίλο το Μάκη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου, ο οποίος προσφέρθηκε να μας εξυπηρετήσει και να μας ξεναγήσει στα μέρη του, των οποίων την ύπαρξη μέχρι τότε δεν γνώριζα. Τότε άρχισε η μνήμη και η κρίση μου να δέχεται καταιγισμό πληροφοριών, οι οποίες με είχαν συγκλονίσει πραγματικά.

Την πρώτη «κεραμίδα» την έφαγα, όταν μας πήγε για μπάνιο στην παραλία του Βρασίδα (!). Στη συνέχεια μάς ξενάγησε στο κάστρο του Βρασίδα (!!). Από εκεί ψηλά στο κάστρο της Ανακτορούπολης, ρώτησα πώς λέγεται ο πανέμορφος κόλπος της Νέας Περάμου και μου απάντησε ακρωτήριο του Βρασίδα (!!!). Την άλλη μέρα παρακολουθήσαμε προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδος της πόλης, του Βρασίδα Νέας Περάμου (!!!!).

Έκπληκτος τον ρωτάω: «Εσείς εδώ τι σχέση έχετε με τον στρατηγό Βρασίδα;». Και αμέσως λύνει την απορία μου: «Ο Βρασίδας λατρεύεται στην περιοχή μας ως εθνικός ήρωας και οικιστής, διότι εδώ πολέμησε εναντίον των αθηναίων, σκοτώθηκε στην πόλη μας και ετάφη σε “πολυάνδριο” με τιμές βασιλέα, σε μια αρχαία πόλη που λεγόταν Αμφίπολη, μερικά χιλιόμετρα μακριά από εδώ». Ξαφνικά η Αμφίπολη από την αφάνεια βρέθηκε σήμερα να είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, λόγω του περίφημου τύμβου του Καστά [Λέτε να έχει να κάνει με το Βρασίδα; Ο χρόνος θα δείξει].

Οι πρώτες επαφές έγιναν με τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της Νέας Περάμου, που δέχτηκαν το αίτημά μου με μεγάλο ενθουσιασμό. Μετά τη συνάντηση, το τοπικό συμβούλιο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στις 8/4/2015 συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο Νέας Περάμου. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης ήταν και η πρόταση που έφερε ο κ. Νίκος Μπακής (εκπρόσωπος του δήμου Σπάρτης) και αφορούσε την αδελφοποίηση του δήμου Παγγαίου με το δήμο Σπάρτης. Η αδελφοποίηση στηρίζεται κυρίως στο στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα, ο οποίος έδρασε τον 5ο αιώνα πΧ στην περιοχή της Ν. Περάμου.

Ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο Ν. Περάμου δέχθηκε την πρόταση του κ. Νίκου Μπακή. Μαζί με το ομόφωνο ψήφισμα το τοπικό συμβούλιο πρότεινε, εφόσον επέλθει η αδελφοποίηση, και μια σειρά ενεργειών, όπως ονοματοδοσίες οδών της Ν. Περάμου με τις ονομασίες [Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα και Σπάρτης], όπως επίσης και τη δημιουργία μνημείου – ανδριάντα του στρατηγού Βρασίδα στην ίδια περιοχή.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και φυλλάδια προς το δήμαρχο Σπάρτης, ενώ το τοπικό συμβούλιο βράβευσε το Νίκο Μπακή για τη μέχρι τώρα προσπάθεια αδελφοποίησης, αλλά και για την προβολή της ιστορίας της περιοχής μας.

Μέλη τοπικού συμβουλίου Νέας Περάμου: Γεράσιμος (Μάκης) Ζουμπλιός (πρόεδρος), Δημήτρης Ρουμελιώτης (μέλος), Γιώργος Τσίγκας (μέλος), Παναγιώτης Τσίγκας (μέλος), Διαμαντής Αντωνόπουλος (μέλος)».

Στη συνέχεια επισκέφθηκα το γραφείο του δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη στην Ελευθερούπολη, όπου είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Από την πλευρά μου προσέφερα στο δήμαρχο δώρο ένα αγαλματίδιο του βασιλιά Λεωνίδα και δώσαμε τα χέρια, με την υπόσχεση πως αυτό το μικρό αγαλματάκι θα γίνει κάποια στιγμή ο ανδριάντας του Βρασίδα, που θα δεσπόζει στην πλατεία της Νέας Περάμου.

Έπειτα συναντήθηκα με την αντιδήμαρχο Αποστολία Δημητρακούδη, την πρόεδρο τουρισμού Ελένη Μπενή, την πρόεδρο ΚΕΔΥΠ Όλγα Αμπατζιά, καθώς επίσης με τοπικούς φορείς και προέδρους αγροτικών συνεταιρισμών. Εκτός από θέματα για την τουριστική ανάπτυξη, συζητήθηκε και η προοπτική από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν και σε επίπεδο ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων, καθώς οι πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Παγγαίου παράγουν καπνό, βαμβάκι, ντοματίνια, σόγια, ηλίανθο, καλαμπόκι, αλεύρι, ρεβίθια, σταφίδα κ.ά.

Η πιο καθοριστική στιγμή ήταν όταν γνώρισα μια τεράστια μορφή της περιοχής, τον κορυφαίο ιστορικό ερευνητή στην Ελλάδα και με φιλοσπαρτιατικά αισθήματα, κ. Θεόδωρο Δημοσθένη Λυμπεράκη. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όρος Παγγαίο παγκοσμίως γνωστό μέσα από ντοκιμαντέρ, χάρη στις μοναδικές του βραχογραφίες.

Συγκινημένος από τις προσπάθειες που είχα καταβάλει για την αδελφοποίηση, μου εξομολογήθηκε πως διακαής πόθος του ήταν να δει αυτούς τους ιστορικούς δήμους αδελφοποιημένους, «γιατί η Σπάρτη είναι η μισή μας ελληνική ιστορία».

Ήταν μεγάλη μου τιμή που ο ίδιος ο ιστορικός πήρε την πρωτοβουλία να περιηγηθούμε στα άδυτα του Παγγαίου, καθώς το βουνό αυτό έχει χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως αρχαιολογικός χώρος. Μαζί και με το δημοσιογράφο και συγγραφέα Αριστείδη Μεντίζη, επισκεφθήκαμε μέρη που παραμένουν ακόμα άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως οι βραχογραφίες, το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, τα μεταλλεία του Μ. Αλεξάνδρου, κάστρα, τούρκικα χωριά, χαμάμ, τζαμιά κοκ.

Στο Παλαιοχώρι (όπου ήμουν φιλοξενούμενος), σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ιστορικός Θουκυδίδης, συγγράφοντας τον πελοποννησιακό πόλεμο. Και τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το Παγγαίο και ο Ταΰγετος έχουν κοινά χαρακτηριστικά: έκτος από την ξυλεία που είναι ιδανική για την κατασκευή πλοίων, διαθέτουν τα πιο σπάνια ενδημικά φυτά στον πλανήτη.

episkepsi Paggaio (1)episkepsi Paggaio (2)episkepsi Paggaio (3)episkepsi Paggaio (4)episkepsi Paggaio (5)episkepsi Paggaio (6)episkepsi Paggaio (7)episkepsi Paggaio (8)episkepsi Paggaio (9)episkepsi Paggaio (10)episkepsi Paggaio (11)episkepsi Paggaio (12)

(φωτογραφίες: Νίκος Μπακής)

________________________________________________________________________________

Ο Νίκος Μπακής είναι μέλος της «Ελπίδα Κίνημα Πολιτών» και μέλος του ΔΣ του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης.