Ιός απειλεί το e-banking

ebank1

ebank1

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό απειλεί τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικά των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e-banking). Για την εμφάνιση του “EMOTET”, που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία του e-banking και να “συλλέγει” τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών.

Αρχικά, στο χρήστη αποστέλλεται ένα e-mail το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού που έγινε στον τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει έναν σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του.

Ο “ιός” έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμη και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure), γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης “πατήσει” το σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συνιστάται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

πηγή: www.imerisia.gr