Κάθετα αντίθετοι Χρυσαδάκος και Αλεξανδρής στη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη

“Περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης” καταλογίζει στην κυβέρνηση η νεοσύστατη περιφερειακή παράταξη “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου” των Σταύρου Χρυσαδάκου και Σαράντου Αλεξανδρή, οι οποίοι ζητούν από την Περιφέρεια να εκφράσει αρνητική θέση για τον επικείμενο ΧΥΤΕΑ. Όπως γράφουν:

“Μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα (ΒΕΑ), η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατασκευή ΧΥΤΕΑ θα είναι ό,τι χειρότερο. Θα επιδράσει αρνητικά στη δημόσια υγεία, στο φυσικό, αλλά και στο πολιτιστικό περιβάλλον. Θα καταστήσει τη Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή, αφού δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και την ανάπτυξη της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της ΔΕΗ και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Καταγγέλλουμε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος αντί να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης συμφώνησε με αυτή την καταστροφική επιλογή με έγγραφύ του μέσω των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή, της χωροθέτησης ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης, εξυπηρετεί ευρύτερους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς.

Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία αντίστασης και αγώνα από την αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες, που αποτελεί το μόνο δρόμο για την ακύρωση δημιουργίας του ΧΥΤΕΑ.
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ.
Απαιτούμε και διεκδικούμε:
• Να στηρίξει τη ΔΕΗ και την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης, σε αντίθεση με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποιεί και οδηγούν στη διάλυση και το ξεπούλημά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας και της περιοχής.
• Να προστατεύσει από τη μόλυνση και να αξιοποιηθεί το τεράστιο επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό για γεωργική και αστική χρήση.
• Να συμβάλει στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής.
• Να στηρίξει την προοπτική της περιοχής μέσω ενός παραγωγικού μετασχηματισμού, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έγκαιρη μετάβασή της σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.
• Να αποδώσει τις παραχωρημένες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο (45.000 στρέμματα) μετά την εκμετάλλευσή τους από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, για να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς (παραχωρήθηκαν στη ΔΕΗ «εν μια νυκτί» με τον Ν.2941/2001).

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και καλούμε κάθε περιφερειακό σύμβουλο να πάρει αρνητική θέση στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για τη Μεγαλόπολη και όλη την Πελοπόννησο.

Η Μεγαλόπολη μπορεί και πρέπει να έχει διαφορετικό μέλλον από αυτό που της ετοιμάζουν.
Μία είναι η προϋπόθεση, να κάνουν οι κάτοικοι «κουμάντο» στον τόπο τους”.