Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να στηρίξει την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που μεταβιβάζει και αρχαιολογικούς χώρους στην ΕΤΑΔ ΑΕ) γνωστοποιεί με την ακόλουθη ανακοίνωση ο δήμος Σπάρτης:

“Σχεδόν δύο μήνες μετά από την πρώτη ταυτοποίηση των ακινήτων του καταλόγου και την αποκάλυψη ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτίρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και παρά τις διαβεβαιώσεις για «εξαίρεση» αυτών των ακινήτων, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, για τον δήμο μας, στον κατάλογο αυτό εντάσσονται μεταξύ άλλων: το κτίριο της δημόσιας βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό δικαστικό μέγαρο Σπάρτης, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σπάρτης, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην «ΦΙΞ» όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Δεν είναι δυνατό, να εκχωρείται η δημοσία περουσία και με διαδικασίες εξπρές να μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο η περιούσια του δήμου, η περιούσια του ελληνικού λαού.

Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα πρόσφορα μέσα να παλεύουμε για να:

1. Ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης για μεταβίβαση ακινήτων στην “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ”.

2. Να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των υπηρεσιών του δημοσίου (Αρχαιολογία κλπ) και

3. Να αποδοθούν στο δήμο οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, ώστε να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις για κοινωφελείς σκοπούς, όπως πολιτική προστασία, πράσινα σημεία, δημοτικά πάρκα κλπ.

Στο πλαίσιο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης στηρίξαμε, μετά από σχετικό αίτημα, την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που μεταβιβάζει και αρχαιολογικούς χώρους στην “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ”.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς οι χώροι που μεταβιβάζονται είναι μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χώροι που ανήκουν στην τοπική κοινωνία”.