Κάλεσμα για συνεργασίες ενόψει εκλογών

Anasa front

Anasa front

Η γενική συνέλευση της ΑΝ.Α.Σ.Α. (Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αυτοδιοίκηση) Δ. Σπάρτης απευθύνει κάλεσμα σε όσους οραματίζονται μια διαφορετική αυτοδιοίκηση, σε έναν ανοιχτό διάλογο για τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας κοινής καθόδου στις επικείμενες εκλογές.

Οι προγραμματικές θέσεις της νέας δημοτικής αρχής θεωρεί πως πρέπει να βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

“1. Ο δήμος θα λειτουργεί με συμμετοχικές διαδικασίες, όπου οι δημότες θα συμμετέχουν και θα διεκδικούν με ιδέες, προτάσεις, αιτήματα και συλλογικές δράσεις.

2. Διεκδικούμε ένα δήμο των πολιτών και όχι ένα όργανο της κεντρικής εξουσίας για την επιβολή των επιλογών του ΔΝΤ και του μνημονίου, που συνεπάγονται περικοπές στα πενιχρά κονδύλια που διαθέτει ο δήμος για κοινωνική υποστήριξη, παιδεία, αθλητισμό, έργα υποδομής και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ένα δήμο–αγωνιστή ενάντια στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στραγγαλίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Θέτουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη. Στηρίζουμε και επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές πρόνοιας και τις συλλογικές δράσεις.

4. Σχεδιάζουμε στρατηγική τοπικής ανάπτυξης του δήμου, παρεμβαίνοντας με συγκεκριμένες ενέργειες και έργα ήπιας ανάπτυξης.

5. Προωθούμε τον ενιαίο χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό για την περιφέρεια του δήμου.

6. Συγκρουόμαστε με αντιλήψεις ξενοφοβίας και κοινωνικού ρατσισμού απέναντι σε κοινωνικές ομάδες.

7. Πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για μια αυτοδιοίκηση που θα διαχειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους δημοτικούς πόρους και θα εφαρμόζει την αξιοκρατία στο ανθρώπινο δυναμικό της.

8. Είμαστε αντίθετοι με το μοντέλο αυτοδιοίκησης του «Καλλικράτη», ο οποίος με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας. Ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε κι απέτυχε παταγωδώς με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους πολίτες όσο και για το θεσμό της αυτοδιοίκησης κι επομένως πρέπει να διεκδικήσουμε την κατάργησή του”.