Κάπνισμα στοπ… αλλιώς πρόστιμο!

tsigaro

tsigaro

Κλιμάκια ελέγχου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας έχουν ήδη συγκροτηθεί και πιθανόν να τα συναντήσουν οι πολίτες σε όλα τα κτίρια που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου (καταστήματα, χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες κλπ).

Σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα διαπιστώσουν παραβάσεις, θα προχωρούν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, τόσο σε βάρος των υπευθύνων κάθε χώρου όσο και σε βάρος των καπνιστών, τα οποία μάλιστα θα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους οφείλουν να γνωρίζουν ότι η παρουσία σταχτοδοχείων σε τραπέζια ή πάγκους παραμονής πελατών, η απουσία επαρκούς σήμανσης για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και η έλλειψη του Βιβλίου Αναφοράς του Αντικαπνιστικού Νόμου, συνιστούν παραβάσεις και επισείουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διευκρινίζεται τέλος ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αρμόδια όργανα θα προχωρούν στην επιβολή των προστίμων σε βάρος των παραβατών και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.