Κάρολος Παπούλιας: Η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας

Papoulias

«Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας», σημειώνει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για τη χθεσινή επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο ίδιος προτάσσει ως αναγκαία συνθήκη για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι «τη λύση θα τη βρούμε μόνοι μας και θα τη βρούμε μόνο μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσουν να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική μνεία κάνει στην εμπέδωση κανόνων φορολογικής δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντάς τη τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση, ώστε, όπως διευκρινίζει, να σηκώνουν τα μεγάλα βάρη αυτοί που έχουν και όχι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Αναφερόμενος στη σκληρή κριτική που δέχεται «για τις υπογραφές που έβαλε», εξηγεί ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του προέδρου της δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

(με πληροφορίες από amna.gr)