Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια έγινε και φέτος ο εσπερινός προς τιμήν του αγίου Γεωργίου, στην ομώνυμη εκκλησία του Κάστρου Γερακίου.

Το τελετουργικό ξεκίνησε μέσα από το Γεράκι και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Κάτω Βρύση, όπου παραδόθηκε η εικόνα του αγίου -δωρεά του αείμνηστου δασκάλου Γεωργίου Μαρούδη- σε έντεκα ιππείς, που τη μετέφεραν μέχρι το προαύλιο της εκκλησίας. Εκεί τους περίμενε ο π. Ιωάννης Χαραμής και όλοι όσοι επιθυμούσαν να την προσκυνήσουν. Αξίζει να αναφέρω τα ονόματα των ιππέων: Γεώργιος Κόντος του Δήμου, Κωνσταντίνος Μαρουδάς του Αγγελή, Μιχάλης Πουλημένος του Βασιλείου, Γιώργος Τσίπουρας του Χρήστου, Γιώργος Βάρλας του Σταύρου, Λεωνίδας Μαλαβάζος του Παναγιώτη, Παναγιώτης Φασμούλος του Νικολάου, Παναγιώτης Βάρλας του Βασιλείου, Παναγιώτης Πουλίτσας του Χρήστου, Θεόδωρος Αγγελέτος του Κυριάκου και ο Γιώργος Κρεμαστιώτης που είχε έρθει από το Λεωνίδιο. Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, αφού ξύπνησαν μνήμες από άλλες εποχές, όταν τα άλογα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη γιορτή.

Αρκετοί γερακίτες αλλά και πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή με σύμμαχο τον καλό καιρό παρακολούθησαν τον πανηγυρικό μετά αρτοκλασίας εσπερινό. Με το πέρας του πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, ευχόμενοι να είμαστε καλά και του χρόνου για να ξανανέβουμε στην κορυφή του Κάστρου μας και να τιμήσουμε τη μνήμη του αγίου Γεωργίου.

Χρήστος Μπαλαμπάνος

 

Agios Georgios - Kastro Gerakiou (1) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (2) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (3) Agios Georgios - Kastro Gerakiou (5)