Κάτοικοι του δήμου Ευρώτα καλούν τους υποψήφιους αιρετούς να πάρουν θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Γενική συνέλευση πραγματοποίησε στις 13 Μαΐου στη Σκάλα επιτροπή αγώνα κατοίκων του δήμου Ευρώτα, αποφασίζοντας:

1. Να απευθυνθεί με ανοικτή επιστολή στους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους όλων των συνδυασμών να πάρουν θέση και δεσμεύσεις σε δημόσιο προεκλογικό λόγο (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ομιλίες) σχετικά με το έργο ΣΔΙΤ που προωθείται και το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή.

2. Να πραγματοποιήσει σειρά περιοδειών στη Σκάλα και τα γύρω χωριά με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση των κατοίκων.

3. Αντιπροσωπεία της επιτροπής να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο νέο περιφερειακό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές.

4. Συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών εγγράφου διαμαρτυρίας σχετικά με το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, το οποίο θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου περιβάλλοντος.

5. Νέα ανοικτή γενική συνέλευση την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 7.00′ μμ στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα, με σκοπό την οργάνωση της δράσης αλλά και τη συμβολική ανάδειξη των νερών και των πηγών της περιοχής.

Το κείμενο της ανοικτής επιστολής των κατοίκων προς τους υποψηφίους αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί κύριοι/-ες, λόγω της σοβαρότητας και του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή μας, η γενική συνέλευση της επιτροπής αγώνα κατοίκων δήμου Ευρώτα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου στη Σκάλα Λακωνίας, αποφάσισε να απευθυνθεί στους υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όλων των συνδυασμών να πάρουν θέση και να δεσμευθούν σε δημόσιο προεκλογικό λόγο (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ομιλίες) ότι από όποια θέση και αν εκλεγούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο:

1. Θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να μην ξαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Ξηροκάμπια» της ΔΚ Σκάλας και να απομακρυνθούν όλα τα απορρίμματα που έχουν απομείνει και αποσυντίθενται ανεξέλεγκτα στο συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

2. Θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή «Ξηροκάμπια» και θα αποταθούν στους κάτοικους του δήμου αποφασίζοντας για τη διενέργεια δημοτικού δημοψηφίσματος δεσμευτικού χαρακτήρα το συντομότερο δυνατόν από τη σύσταση του νέου δημοτικού συμβουλίου με θέμα την κύρωση ή μη της συγκεκριμένης ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα) που αφορά την περιοχή.

3. Αν η πλειοψηφία των κατοίκων εκφραστεί αρνητικά, όπως και διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις της, για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή θα διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία χρηματοδότηση και επιστημονική εποπτεία για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δημοτικού ή διαδημοτικού χαρακτήρα, της οποίας η ίδρυση και λειτουργία θα στοχεύει στη διασφάλιση:

– Της υγείας των κατοίκων

– Της προστασίας του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής

– Του μικρότερου δυνατού κόστους για τους πολίτες

– Της διαλογής στην πηγή, της κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και της ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή”.