Κίνημα Πολιτών “Ελπίδα”: Αποτίμηση της λειτουργίας του δήμου με αιχμές

Elpida syzitisi (1)

Σε μία πρώτη εκτίμηση των δεδομένων και της λειτουργίας της δημοτικής αρχής Σπάρτης και των Νομικών Προσώπων κι επιτροπών προχώρησαν τα μέλη του Κινήματος Πολιτών “Ελπίδα” που συμμετέχουν σε αυτά.

Κατά τη χθεσινοβραδινή (2/2) συγκέντρωση των μελών, έγινε καταγραφή και συζήτηση σχετικά με το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας των ΝΠ κι επιτροπών, αλλά και των συμβουλίων, δημοτικού και τοπικών.

Τα μέλη της “Ελπίδας” κατέχουν μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, στην τοπική κοινότητα Σπάρτης και στην τοπική κοινότητα Κεφαλά, συμμετέχουν στα ΝΠ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Πρόνοιας, Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και στις Επιτροπές Πρόνοιας και Τουρισμού.

Από τη δίωρη συζήτηση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα εν σχέσει με την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των φορέων του δήμου.

Οι επισημάνσεις, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της “Ελπίδας”, έχουν να κάνουν με τα εξής:

“- Δεν υπάρχει μεγάλη συνέπεια στις προσκλήσεις και στην τακτικότητα των συνεδριάσεων.

– Το «άνοιγμα» του δημάρχου στη συμμετοχή προσώπων δημοκρατικά ευσταθεί, διαδικαστικά ναυαγεί.

– Πολλοί φορείς αναλώνονται μόνο σε διαχειριστικό και όχι σε δημιουργικό έργο.

– Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παράδοση από την προηγούμενη δημοτική διοίκηση είναι τραγική.

– Σε κάποιες κρίσιμες θέσεις βρίσκονται ακατάλληλοι, απαράδεκτοι και μη ικανοί άνθρωποι που ωστόσο είναι εκλεγμένοι.

– Κόντρες στα προεδρεία ΝΠ δημιουργούν κακό κλίμα και εδραιώνουν την αναποτελεσματικότητα.

– Συχνά το αποτέλεσμα προγραμμάτων των ΝΠ κι Επιτροπών δεν είναι αρκετό ή είναι σε λάθος κατεύθυνση, αναδεικνύοντας μάλιστα διοικήσεις, νοοτροπίες, αλλά και πολιτικές δύο ταχυτήτων.

– Λειτουργούν συμβούλια, επιτροπές και υποεπιτροπές, ασύνδετα και υποτονικά.

Οι επιβραβεύσεις αφορούν στην αποτελεσματική λειτουργία ορισμένων αντιδημάρχων και στην πρόθεση και παρεμβατικότητα του δημάρχου.

Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κρίνεται ικανοποιητική, με εξαίρεση περιορισμένες και μεμονωμένες ακραίες συμπεριφορές κάποιων δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, που συχνά προκαλούν το ακροατήριο”.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Αλεξάκος, τόνισε ότι τα τέσσερα θέματα που αποτέλεσαν και τα σημεία σύγκλισης και προεκλογικής συνεργασίας της “Ελπίδας” με την παράταξη του Β. Βαλιώτη και αφορούν στον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, την προβολή και ανάδειξη των δημοτικών συνεδριάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, “αποτελούν πάντα ζητούμενο”.

Συγκεκριμένα, στον τουριστικό τομέα έχει ανατεθεί η προεδρία της Επιτροπής στον πρόεδρο της “Ελπίδας” προκειμένου να υλοποιήσει (και) το εξειδικευμένο πρόγραμμα του Κινήματος για τον τουρισμό σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, όπως ανέφερε, “υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, με πρώτο το ζήτημα του -αναγκαίου- συντονισμού των μελών της Επιτροπής”.

Σχετικά με τις ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της, εν γένει, πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες συνεδριάσεις, ο κ. Αλεξάκος σημείωσε πως έχει φέρει θέμα στο ΔΣ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι “οι έχοντες το πολιτικό πρόσταγμα στα Νομικά Πρόσωπα και τις επιτροπές του δήμου οφείλουν να διαχωρίζουν τον τομέα του προγραμματισμού από τον τομέα της εκτέλεσης των προγραμμάτων και δράσεών τους”.

“Κρατάμε χαμηλά τους τόνους, βάζουμε πλάτη για το καλό του δήμου, καταθέτουμε προτάσεις, καταγράφουμε το αποτέλεσμα και ελέγχουμε τι ψηφίζουμε” ήταν η καταληκτική φράση του προέδρου της “Ελπίδας”, που ανανέωσε το ραντεβού σε διευρυμένη συνεδρίαση του ψηφοδελτίου του Κινήματος μέσα στον Φεβρουάριο.