Κίνηση φορέων για το Νέο Μουσείο Σπάρτης: “Το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών”

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο δήμο Σπάρτης με θέμα το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Στη συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων της Σπάρτης που εκπροσωπούν την κίνηση για την υλοποίηση του νέου μουσείου, συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου κ. Δημήτριος Λιακάκος με την συνεργάτη του -επίσης στέλεχος της Πολεοδομίας- κ. Άννα Καρακίτσου, και από την πλευρά των φορέων Σπάρτης – Λακωνίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των φορέων σχετικά με τις προθέσεις του δήμου να επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν στη δική του εμπλοκή στο θέμα, καθώς και η παρουσίαση των δυσκολιών που υπάρχουν για την προώθησή τους, εφόσον είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της απαραίτητης προεργασίας αναφορικά με την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της μελέτης του μουσείου.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα ενημέρωση των φορέων, ο δήμος Σπάρτης εμπλέκεται στον καθορισμό των όρων δόμησης στη ζώνη των 15 μέτρων που περιβάλλουν το διατηρητέο κτίσμα του Χυμοφίξ και στην κυκλοφοριακή μελέτη πρόσβασης στο οικόπεδο με τις απαραίτητες εσωτερικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ενδελεχή ενημέρωση εκ μέρους του δημάρχου και της αρμόδιας υπηρεσίας, διαφαίνεται και πάλι η σοβαρή καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), η οποία αφορά στην προώθηση των δύο παραπάνω υποχρεώσεων του δήμου Σπάρτης έναντι της προόδου του θέματος του νέου μουσείου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:

→ Προκειμένου ο δήμος να προχωρήσει στον προσδιορισμό των όρων δόμησης στην περιμετρική ζώνη των 15 μέτρων γύρω από το διατηρητέο κτίσμα του Χυμοφίξ, θα πρέπει το ΥΠΠΟΑ να προσδιορίσει ακριβώς τους όρους δόμησης που επιθυμεί και οι οποίοι θα εξυπηρετούν το σύνολο του έργου του μουσείου, να τους αποστείλει στην Πολεοδομία Σπάρτης, η οποία θα φέρει αυτούς τους όρους με εισήγησή της στο δημοτικό συμβούλιο για να ψηφισθούν άμεσα. Όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας, επισπεύδων -δηλαδή αρμόδιος να προτείνει τους όρους- είναι ο φορέας κηρύξεως, ο οποίος είναι και ο ευεργετούμενος από την πράξη ανακήρυξης του διατηρητέου, δηλαδή εν προκειμένω το υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού.

→ Όσον αφορά στην εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, θα πρέπει και πάλι το ΥΠΠΟΑ να διευκρινίσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις εντός του οικοπέδου για να εκπονηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη στο εσωτερικό του οικοπέδου, αλλά και να υπάρξει συναίνεση της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ) – Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ αναφορικά με τη σύνδεση του οικοπέδου με την εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης, εφόσον με την κυκλοφοριακή μελέτη θα υπάρξουν επεμβάσεις επί της εθνικής οδού.

Προκειμένου να τελεσφορήσουν οι παραπάνω ενέργειες απαιτείται έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης στο τετράγωνο του Χυμοφίξ. Προς τούτο η Πολεοδομία έστειλε σχετική πρόταση τροποποίησης στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το τελευταίο ζητά από την Πολεοδομία με έγγραφό του στις 3/8/2016 να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
→ Να ξανακάνει τη διαδικασία δημοσιοποίησης της τροποποίησης του σχεδίου στο εν λόγω τετράγωνο, διότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εστάλη στο ΥΠΕΝ το 2016 είναι διαφορετική σε σχέση με αυτήν του 2009, για την οποία είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες δημοσιότητας.
→ Να διορθωθεί το ρυμοτομικό σχέδιο τροποποίησης που εμπεριέχεται στο φάκελο της τροποποίησης, διότι δεν έχει απεικονιστεί σωστά και
→ Να συνυποβληθεί η κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να φανεί αν είναι συμβατή με την πρόταση τροποποίησης.

Η Πολεοδομία του δήμου με έγγραφό της στις 12/8/2016 έχει στείλει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας το παραπάνω έγγραφο του ΥΠΕΝ, με το οποίο ζητά να προβεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων στη διόρθωση του ρυμοτομικού σχεδίου και στην εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, στις διορθώσεις δηλαδή για τις οποίες έχει αρμοδιότητα το ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΝ και την άποψη του δήμου Σπάρτης.

Μετά την ενημέρωση εκ μέρους της Πολεοδομίας, οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν τον κ. Βαλιώτη για την πρότασή τους να συμπεριληφθεί και εκπρόσωπος του δήμου Σπάρτης στην επιτροπή που συνέστησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, για την υποστήριξη των υπηρεσιών της ΠΕ Λακωνίας, εφόσον το κομμάτι της προετοιμασίας στο οποίο εμπλέκεται ο δήμος είναι μεγάλο και αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εκ μέρους της ΠΕ Λακωνίας.

Συμπέρασμα; Για όλα φταίει η έλλειψη συντονισμού!

“Μετά και την παραπάνω συνάντηση”, σημειώνει συμπερασματικά η επιτροπή των λακωνικών φορέων, “γίνεται πλέον σαφέστατη η έλλειψη αυστηρού συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται, πράγμα που αποτελεί και την κύρια αιτία όλων των καθυστερήσεων μέχρι σήμερα. Θεωρούμε ότι συντονιστής όλων των ενεργειών είναι λόγω αρμοδιότητας το υπουργείο Πολιτισμού και ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε υψηλόβαθμο επίπεδο, που είναι το επίπεδο της γγ Πολιτισμού, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε την επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία συγκροτήθηκε χωρίς μάλιστα την κομβικής σημασίας παρουσία του δήμου Σπάρτης, ως τον φορέα που μπορεί να συντονίσει την πρόοδο των εργασιών. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να εποπτευθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και να προεδρεύσει της επιτροπής η ίδια η γενική γραμματέας, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά το θέμα και να χειριστεί τυχόν καθυστερήσεις από όπου και αν προέρχονται. Μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων και αδιαφορίας, δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αρκετός για να συντονίσει όλη αυτή την προσπάθεια, που φαίνεται να ευρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα!

Για τους παραπάνω λόγους επαναλαμβάνουμε με μεγαλύτερο σθένος την άποψή μας ότι για την επίσπευση της ωρίμανσης του έργου του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης θα πρέπει:
1. Το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει στην ανάληψη της ευθύνης του και να συντονίσει με αυστηρό τρόπο όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων του στην προγραμματική σύμβαση, δηλαδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την προώθηση του θέματος και την επίσπευση των διαδικασιών.
2. Να οριστούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα για όλες τις παραπάνω διαδικασίες και να δεσμευθούν σε αυτά και οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Σπάρτης).

Θεωρούμε, τέλος, ότι το γεγονός της ουσιαστικής συνεργασίας των θεσμικών φορέων με την επιτροπή των φορέων για το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης δικαιώνει την απόφαση ενεργοποίησης των επαγγελματικών, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων της πόλης και του νομού μας και αποδίδει καρπούς, αφού πλέον γίνεται ολοένα και πιο σαφής η εικόνα για τα αίτια των καθυστερήσεων σε σχέση με τη μελέτη και το έργο του νέου μουσείου. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, και διότι όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της ελληνικής αρχαιότητας έχουν στεγαστεί σε υπέροχα μουσεία (Αθήνα, Βεργίνα/Μακεδονία, Θήβα, Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο – Ελεύθερνα, Ηράκλειο, κλπ) και μόνον η Σπάρτη παραμένει άστεγη!

Η πόλη μας δικαιούται αυτό το μουσείο για να στεγάσει με αξιοπρέπεια τον πολιτισμό της και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιηθούμε για να το πετύχουμε!”.