“Καίριο πλήγμα στον τουρισμό ενδεχόμενη αύξηση των φόρων”

tourismos

Pollalis Dimitris

Το ενδεχόμενο επιβολής δυσβάσταχτα υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή, καθώς επίσης και οι όποιες άλλες τροποποιήσεις ή πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τομέα του τουρισμού, πόσο μάλλον εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, αναμένονται να είναι άκρως καταστροφικές για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττεται καίρια η ανταγωνιστικότητά τους.

Συγκεκριμένα από την επικράτηση τέτοιων μέτρων θα κριθεί καθοριστικά το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής ξενοδοχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες μοιραία και θα καταρρεύσουν, μη δυνάμενες να απορροφήσουν τον επερχόμενο τριπλασιασμό του ΦΠΑ.

Μια πιθανή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα προκαλέσει δραστική συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, αλλά και θα γίνει αιτία σημαντικότατης μείωσης της απασχόλησης με ανυπολόγιστη απώλεια θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές συντηρεί ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία των κρατήσεων.

Σ’ αυτή λοιπόν την κρίσιμη για την πατρίδα μας ώρα, που κανένας απολύτως δεν περισσεύει, οφείλουμε να δείξουμε συνέπεια, ωριμότητα, εθνική ενότητα, αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και να προστατεύσουμε τον ελληνικό τουρισμό, διατηρώντας το ρεκόρ των αφίξεων των τελευταίων χρόνων.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε συζήτηση για επικείμενες αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ και, πολύ περισσότερο, να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και ασάφειας. Επιπλέον, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, λειτουργεί δε ως κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρειάζεται σταθερότητα.

Δημήτρης Ε. Πολλάλης

πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής ΞΕΕ

α’ αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου