Καθήλωσε τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης ο φυσικός Σοφοκλής Σωτηρίου

Δέκτες μηνυμάτων από τις πλέον γοητευτικές περιοχές της φυσικής έγιναν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου γενικού λυκείου Σπάρτης την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη, ο πολυπράγμων φυσικός κ. Σοφοκλής Σωτηρίου* γοήτευσε το κοινό του με επεξηγηματικές αναφορές κι επισημάνσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος, τα ασύλληπτα μακρινά ουράνια σώματα και τα απειρομικρά υποατομικά σωματίδια, τα νετρίνα, τα βαρυτικά κύματα, τις εξελίξεις από το διεθνές επιστημονικό κέντρο CERΝ κ.ά. Η αξιοθαύμαστα ευρεία και βαθιά επιστημονική κατάρτιση, σε συνδυασμό με το χάρισμα του προσηνούς και κατανοητού ομιλητή, καθήλωσαν τους παρευρισκομένους. “Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι”, όπως σχολίασαν τα παιδιά, στο οποίο “αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας” αναλύθηκε μοναδικά και σκιαγραφήθηκε κατανοητά.

Οι μαθητές και μαθήτριες με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό τη διάλεξη. Οι εντυπωσιακά στοχευμένες απορίες και τα έξυπνα διατυπωμένα σχόλιά τους έδωσαν στον ομιλητή την ευκαιρία να προσεγγίσει ιδιαίτερα δύσβατα πεδία της σύγχρονης σωματιδιακής φυσικής και της αστρονομίας. Το άψογο αυτό μαθητικό κοινό, με ανυπόκριτο ενδιαφέρον και δίψα για γνώση, επάξια κέρδισε από τον κ. Σωτηρίου την υπόσχεση της υλοποίησης μιας εικονικής εξ αποστάσεως επίσκεψης στους χώρους των μεγάλων πειραμάτων του CERN, σε πραγματικό χρόνο και με ξεναγούς έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 2ο ΓΕΛ Σπάρτης σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης. Μαζί με τους μαθητές τη διάλεξη παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


* Ο Σοφοκλής Σωτηρίου έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο CERN, στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπονήσει δύο διδακτορικές διατριβές στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 είναι υπεύθυνος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συντονίσει μεγάλη σειρά ερευνητικών έργων στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Φυσικά”, που διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία από το 2003.