Καθαρισμός οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

katharismos oikopedonΑνακοινώθηκαν από το δήμο Ευρώτα τα προληπτικά μέτρα ενόψει της έναρξης, από 1η Μαΐου, της αντιπυρικής περιόδου.

Ο δήμος υπενθυμίζει ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους ανοικτούς χώρους, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας. Η απαγόρευση ισχύει τόσο για τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις εκτός οικισμών, όσο και για τα οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους εντός ορίων οικισμών.

Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων και ορίων οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια υποχρεούνται να προβούν στον καθαρισμό (αποψίλωση από ξερά χόρτα και απομάκρυνση τυχόν εγκαταλελειμμένων καυστών υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς), καθώς και στη λήψη κάθε προληπτικού μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο δήμος θα προβαίνει στον καθαρισμό των χώρων, αλλά θα εφαρμόζονται διοικητικές (επιβολή προστίμου) και ποινικές κυρώσεις.

Επίσης οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων (οικοπέδων και κτημάτων) καλούνται να κόψουν άμεσα την αυτοφυή βλάστηση και τα κλαδιά δέντρων που εξέχουν στο οδικό δίκτυο, γιατί παρεμποδίζουν τις εργασίες συντήρησης, τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και την ασφαλή διέλευση γενικότερα των οχημάτων.