Πολλαπλασιάζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στο προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Μετά τους αγρότες, μέτωπο συγκροτεί και ο επιστημονικός/επαγγελματικός κόσμος της Λακωνίας.

synenteyxi asfalistiko Sparti (3)

Συσπειρωμένοι σήμερα εκπρόσωποι των δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, λογιστών του νομού και οι δικαστικοί επιμελητές της Σπάρτης εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, οι επαγγελματίες ζήτησαν την απόσυρση του επίμαχου προσχεδίου, που κατά την εκτίμησή τους επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

Εκ μέρους του ΤΕΕ και των συλλόγων μηχανικών του νομού, ο κ. Θεόδωρος Βερούτης έκανε λόγο για δήμευση του εισοδήματος των επαγγελματιών του synenteyxi asfalistiko Sparti (1)κλάδου, επικαλούμενος αριθμητικά στοιχεία για τη μείωση των εσόδων τους. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, επ’ ωφελεία των μεγάλων σχημάτων που εν συνεχεία θα τους προσλάβουν με δυσμενείς σχέσεις εργασίας.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας η κ. Μαρία Τσιρώνη ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη της συζήτησης από το μηδέν, επί τη βάσει αναλογιστικών μελετών. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη ροή επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό, εκτίμησε ότι μοιραία θα δημιουργηθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, με τους πελάτες να στρέφονται εναντίον των επαγγελματιών, ενώ ενημέρωσε πως τόσο από τον πανελλήνιο σύνδεσμο όσο και σε τοπικό επίπεδο οι γιατροί έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο κ. Ηλίας Κοντάκος, πρόεδρος των λογιστών – φοροτεχνικών του νομού, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ν/σ θα γιγαντώσει τη φοροδιαφυγή και την synenteyxi asfalistiko Sparti (4)εισφοροδιαφυγή, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πολλαπλασιαστούν και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα οδηγηθούν σε απώλεια της ασφαλιστικής και φορολογικής τους ενημερότητας. «Βάζει ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία και θέτει τις νεότερες γενιές απέναντι στις παλαιότερες», συμπλήρωσε σχετικά με το σ/ν, για να κάνει εν συνεχεία  γνωστό ότι οι λογιστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα γραφεία τους, αφού «δεν μπορούν να βεβαιώνουν οφειλές που ο πολίτης αδυνατεί πλέον να πληρώσει».

Φοροεισπρακτικά χαρακτήρισε τα προωθούμενα μέτρα και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Γιώργος Βαβαρούτσος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να εκλείψει ο οποιοσδήποτε κομματικός φανατισμός και η κοινωνία ενωμένη να δώσει τις μάχες κόντρα στη φτωχοποίηση της χώρας.

Την απουσία διαλόγου κυβέρνησης – κοινωνικών φορέων επάνω στο προσχέδιο του ασφαλιστικού στηλίτευσε και ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εκπροσωπώντας τους μηχανικούς. Χαρακτήρισε το σ/ν μη βιώσιμο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, και προέβλεψε αύξηση της ανεργίας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.

Εκ μέρους των δικαστικών επιμελητών Σπάρτης ο κ. Παναγιώτης Ζούζουλας τάχθηκε επίσης εναντίον του προσχεδίου και προανήγγειλε συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου του για μία εβδομάδα τουλάχιστον, με προοπτική αυτές να επεκταθούν χρονικά.

synenteyxi asfalistiko Sparti (5)

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος των δικηγόρων της Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός υπογράμμισε τη διαπίστωση πως ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογη κινητοποίηση τόσων πολλών κλάδων ταυτόχρονα, ενώ εξέφρασε και την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων του στον αγώνα των αγροτών, καλώντας και τους υπόλοιπους παρισταμένους φορείς να πράξουν αναλόγως. Ως προς το προσχέδιο του ασφαλιστικού υποστήριξε ότι θα οδηγήσει χιλιάδες δικηγόρους στην αναζήτηση άλλων επαγγελμάτων, αφού τα καθαρά έσοδα που απομένουν σε αυτούς για να επιβιώσουν είναι ελάχιστα. Ο κ. Κομνηνός προέβλεψε ότι οι συλλογικοί φορείς των δικηγόρων, που θα συνεδριάσουν προσεχώς, θα αποφασίσουν περαιτέρω αποχή από τα καθήκοντά τους. Δήλωσε τέλος πως οι νομικοί τάσσονται υπέρ της ανάκαμψης της χώρας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ο κλάδος τους πρέπει να σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

Στη συνέντευξη παρέστη και το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα κ. Γιάννης Παναγάκος, που χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων/επαγγελματιών.