“Κακόμοιρε εκπαιδευτικέ… αύριο απεργούμε”

sxoliki aithousa

Είναι καιρός να σηκώσεις κεφάλι, μόνιμε συνάδελφε.

Τώρα που πλησιάζει ο χρόνος της απόσυρσης και της αβάσταχτης αυτοκριτικής. Τώρα, που θα δίνεις παραστάσεις για ένα ρόλο και η συνείδησή σου θα είναι ο μόνος θεατής.

Ξέρεις καλά πως ζεις εξαθλιωμένος, απαξιωμένος από τους πάντες, θλιβερή καρικατούρα σε τοπικούς πανηγυρικούς και τσάγια κυριών.

Σε ρήμαξαν περικοπές μισθών, παγωμένα μισθολογικά κλιμάκια, τάξεις 30 μαθητών, χάσματα γενεών με τους διδασκόμενους, ο διδακτικός φόρτος, ο εξωδιδακτικός ασφυκτικός κάματος, η ανυπαρξία γραμματειακής υποστήριξης, οι συνεχείς εφημερίες, η σύνταξη στα 70 (αμφιβάλλω αν θα την πάρεις ποτέ στον μάταιο τούτο κόσμο), τα απαραίτητα 40 συντάξιμα χρόνια (οσονούπω), η διαρκής ανασφάλεια για την οργανική σου, οι υπεραριθμίες, τα “άσχετα” με το γνωστικό σου αντικείμενο μαθήματα, τα αχούρια-σχολεία, η έλλειψη υποδομών, η “εξαφανισμένη” επιμόρφωση, οι διευθυντές-μάνατζερ και τόσα άλλα.

Ξέρεις καλά πως γεμίζω ένα βιβλίο με τα μέτρα που πήρε η Πολιτεία εναντίον σου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Έμεινες ηθικά αδρανής, κοιτάξες το ατομικό σου βόλεμα, απομακρύνθηκες από το συνδικαλισμό (που κατάντησε αναξιόπιστος, κρατικοδίαιτος και έντεχνα διχαστικός ενίοτε), ζητιάνεψες για κανένα ιδιαίτερο, κυνήγησες επιτροπές εξετάσεων και άλλων που πληρώνονται ανθρώπινα.

Σκύβεις στο συρτάρι σου να πάρεις το αντικαταθλιπτικό σου, ο διπλανός το αντι-υπερτασικό του, ο άλλος το φάρμακο για το καταραμένο έλκος που τον βασανίζει.

Βλέπεις πως θερίζει ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά το σινάφι σου.

Χθες έβγαλες τον επικήδειο για αυτόν που είχε το διπλανό γραφείο, αύριο, μπορεί να μιλούν οι άλλοι για τον δικό σου αδόκητο θάνατο.

Σε νοιάζομαι και θέλω να σου προσφέρω μια λύση ανάνηψης, μια φωτεινή μέρα, μια μέρα χαράς και ίσως δεις ότι η περίπτωσή σου είναι αναστρέψιμη.

Κάνε απεργία συμπαράστασης στους αναπληρωτές!

Ισοδυναμεί με γιατρικό για σένα, εξαθλιωμένε μόνιμε!

Η 16η Μαρτίου 2018 να γίνει μέρα ουσιαστικού μαθήματος για τους μαθητές σου.

Πάρε τη γυναίκα σου, πάρε τη φιλενάδα σου, πάρε τα παιδιά σου και βγες να χαρείς την άνοιξη.

Για κάτι πιο δυναμικό, δεν είσαι ακόμη. Άσε τους νέους να κατευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Αυτοί είναι το μέλλον, εσύ, απλά, δείξε τη συμπαράστασή σου σε αυτούς.

Έχεις κάνει το πρώτο βήμα, την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας σου!

Όλοι και όλες στην απεργία της 16ης Μαρτίου 2018!

Ήρθε η ώρα της λυτρωτικής δράσης.

Σηκώστε κεφάλι, συνάδελφοι!

Με συναδελφικό ενδιαφέρον και αληθινή αγάπη.

Ιωάννης Χρηστάκης, φιλόλογος