“Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές” από τη Λέσχη “Ρόδον”

Kalavryta anthropoi kai skies

Kalavryta anthropoi kai skies

Με αφορμή την επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου), η Κινηματογραφική Λέσχη “Ρόδον” θα προβάλει αύριο Τετάρτη και ώρα 18.30′, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης (ισόγειο δημόσιας βιβλιοθήκης), το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές». Η ταινία είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη, διεύθυνση φωτογραφίας Claudio Bolivar και μοντάζ Δώρας Μασκλαβάνου.

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;

Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό πορτρέτο των επιζώντων, που προσπαθούν -70 χρόνια τώρα- να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο από τη FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο φετινό (16ο) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.