Καραμπάσης: “Στη Λακωνία η βιολογική γεωργία βρίσκεται υπό διωγμό”

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, κ. Δημήτρης Καραμπάσης, διαμαρτύρεται έντονα για τα προβλήματα του συστήματος πληρωμών και ζητά πολιτικές λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενό του:

“Αγαπητοί κύριοι,
Σήμερα, στις 29/12/2016, λάβαμε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας τις καταστάσεις για τους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές για το έτος 2014.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, και για μια ακόμη φορά, διαπιστώσαμε ότι η βιολογική γεωργία είναι υπό διωγμό στη Λακωνία. Όλες οι προσπάθειές μας για ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας έπεσαν στο κενό.

Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 481 βιοκαλλιεργητών που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πληρωμών/απορριπτόμενων για το έτος 2014, οι 72 είναι απορριπτόμενοι και οι 409 δικαιούχοι. Από τους 409 δικαιούχους ενίσχυσης, σε 204 βιοκαλλιεργητές έχουν επιβληθεί ποινές συνολικού ύψους 340.000,00 €. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να προσπεραστεί, αλλά μάλιστα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Κύριοι, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός τελείωσε. Ήρθε η ώρα ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εδώ και μήνες, σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως εγγράφως, αλλά και κατ’ ιδίαν, ότι τόσο το σύστημα που διέπει το πρόγραμμα 2007-2013 για τα Γεωργοπεριβαλλοντικά όσο και το ΟΣΔΕ είναι προβληματικό ή «σκουπίδια», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο γγ του υπουργείου. Όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν, αλλά κρύβονταν πίσω από το δάκτυλο…

Πρόσφατα, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λακωνίας, αναρωτιούνται τι φταίει και δεν λειτουργεί το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ως πότε τα λάθη θα τα πληρώνουν οι αγρότες!

Από εδώ και πέρα το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη και η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμάς τίθεται θέμα ελέγχου σχετικά με το πώς λειτουργεί το σύστημα πληρωμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσουμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης για παρέμβαση εισαγγελέα. Εσείς, κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, συντηρείτε το στρεβλό καθεστώς το οποίο ενισχύεται προς το χειρότερο.

Επίσης, καλούμε όλους τους εμπλεκομένους, ήτοι ΔΑΟΚ, γεωπόνους συμβούλους, πιστοποιητικούς οργανισμούς, πύλες ΟΣΔΕ, καθώς και την Αντιπεριφέρεια Λακωνίας, να πάρουν θέση. Η βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία στην ΠΕ Λακωνίας έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, για τελευταία φορά καλούμε την πολιτική ηγεσία (κ. πρωθυπουργό, κ. υπουργούς, κ. γεν. γραμματείς και κ. βουλευτές) να αποφασίσουν τελικά τι θέλουν! Περιμένουμε για ακόμη μία φορά απάντηση!!! Η παρατεταμένη σιωπή σας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση των λαθών και των αδικιών έχουν οδηγήσει στο σημερινό κατάντημα. Υποχρεούστε να πράξετε άμεσα τα αυτονόητα!

Καλούμε τους συναδέλφους ανά την επικράτεια να είναι σε επαγρύπνηση.

Ευχές σε όλους για ένα υγιές 2017!”.