Καστόρι: Εκδηλώσεις και ομιλίες αφιερωμένες στα παιδιά

Ομιλία του Παναγιώτη Μπασουράκου με θέμα “Διατροφή και υγεία” πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Π. Μπακή στο Καστόρι το Σάββατο 27 Ιουλίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν και φέτος στο χωριό, για 17η χρονιά, με γενικό τίτλο “Στου χρόνου τα γυρίσματα”.

Ο δρ Παναγιώτης Μπασουράκος, PhD, Msc, BSc διαιτολόγος – διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Σαββάτου παρουσίασε στην κατάμεστη από παιδιά και ενήλικες αίθουσα τη διδακτορική του διατριβή, που αποτελεί μια εκτενή επιδημιολογική μελέτη πάνω στη διατροφή των λακώνων και την επίπτωσή της στην υγεία τους.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρεθέντες, κατά την οποία ο κ. Μπασουράκος έλυσε απορίες και έδωσε συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθεί ένας γονέας ως προς τη διατροφή του παιδιού του. Όπως είπε, καλό είναι σε μια πρώτη επαφή οι γονείς να διαβάζουν σχετικά βιβλία, να συμβουλεύονται το διαδίκτυο, φυσικά τον παιδίατρο – αλλά πολύ σύντομα πρέπει να επισκέπτονται και τον διαιτολόγο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα το περιστατικό ενός μωρού έξι μόλις μηνών που κατάφερε ύστερα από συστάσεις διατροφολόγου να ανακουφιστεί από διατροφοεξαρτώμενη αλλεργική δερματίτιδα.

Ο δρ Μπασουράκος, έχοντας πολυετή εμπειρία στην τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και όντας πατέρας τριών παιδιών, δίνει ειδική έμφαση στην εκπαίδευση νηπίων και μαθητών δημοτικού πάνω στην υγιεινή διατροφή, ακολουθώντας τη μέθοδο του διαδραστικού παιχνιδιού και της βιωματικής εκμάθησης. Για το λόγο αυτό πριν την κύρια ομιλία του είχε προηγηθεί διάδραση με ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια σχετιζόμενα με τη διατροφή, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν ευχάριστα.

Ομιλία για το παιδί πραγματοποιήθηκε και από τη Νατάσσα Μπελίτσου με θέμα “Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αναπτύξουν το δυναμικό τους”. Η κ. Μπελίτσου είναι ειδική παιδαγωγός – συγγραφέας βιβλίων μαθηματικών του υπουργείου Παιδείας στη συγγραφική ομάδα του μαθηματικού Γιώργου Καρυωτάκη.

Στο σύνολο των τριήμερων εκδηλώσεων, που αποτέλεσαν μια συδιοργάνωση των τοπικών φορέων και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και ήταν δωρεάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης παράσταση Καραγκιόζη, παραδοσιακό πανηγύρι στο προαύλιο του γυμνασίου με ζωντανή μουσική, μεζέδες και κρασί από τους μαθητές και μαθήτριες της β’ και γ’ Λυκείου Καστορείου, πεζοπορία στον Ταΰγετο και παραδοσιακές αθλοπαιδιές στην πλατεία, με αγώνα δρόμου για όλες τις ηλικίες, τσουβαλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και διελκυστίνδα.