Κατά 223,22% αυξήθηκαν οι αφίξεις προσφύγων

metanastes

metanastes

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σχεδίου επείγουσας δράσης, για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς το 2014 παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση 223,22% των αφίξεων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με 22.089 άτομα να περνούν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, σε σχέση με 6.834 άτομα το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες. Κατά τις εκτιμήσεις της ΥΑ, μέσα στο 2014 πάνω από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Η μεγάλη πλειονότητα όσων διασχίζουν σήμερα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης είναι πρόσφυγες (άνθρωποι από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν) που δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό δεν καταθέτουν εδώ αίτηση ασύλου. Αντίθετα σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται στις χώρες της ΕΕ, κυρίως σε αυτές του βορρά, που αποτελούν και τον τελικό προορισμό των αιτούντων σε αντίθεση με τις χώρες πρώτης εισόδου.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν αμιγώς εθνικές λύσεις», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος σε συνέντευξη τύπου της οργάνωσης, ζητώντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καταμερισμό των ευθυνών για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση προσφύγων και σε λιμάνια άλλων χωρών, διαμοιρασμό ευθύνης εξέτασης αιτημάτων ασύλου, παραμονής κι ένταξης προσφύγων κ.ά.