Καταγγελία Αργειτάκου για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων: Τι απαντά η “Λακωνική Βιοενεργειακή”

parataxi Argeitakou 2“Δόλος” και “σκάνδαλο” ήταν οι λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησε με έμφαση η παράταξη Αργειτάκου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη δημοτική αρχή.

Η μείζων αντιπολίτευση του ΔΣ υποστήριξε πως “πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης και η πόλη, που εν τη γενέσει του δημιουργεί ο δημοτικός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ο οποίος ήρθε κατόπιν εορτής στο ΔΣ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα όπως «κάποιοι» διατείνονταν σε αγανακτισμένους συνδημότες μας)” υπήρξαν “μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην ανάληψη του έργου από εταιρεία συμφερόντων δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης Βαλιώτη”.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο επικεφαλής των “Ενωμένων Πολιτών” Στ. Αργειτάκος όσο και σύμβουλοι της παράταξής του ανέφεραν μεταξύ άλλων πως:

“α) Η σύμβαση που υπεγράφη (5/8/2015) μεταξύ δήμου Σπάρτης και «Λακωνικής Βιοενεργειακής» αναθέτει στην εταιρεία τη συλλογή και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών. Το άρθρο 11 της σύμβασης αναφέρει πως «τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγονται θα μεταφέρονται στο πλησιέστερο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)».

β) Η «Λακωνική Βιοενεργειακή», δηλαδή η ανάδοχος του έργου, δεν διαθέτει άδεια ΚΔΑΥ, αλλά άδεια προσωρινής αποθήκευσης, σύμφωνα με την υπ. αριθ. 5031/17-7-2013 απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

γ) Οι υποψήφιοι ανάδοχοι, πλην της «Λακωνικής Βιοενεργειακής», υπολόγισαν το κόστος μεταφοράς στο πλησιέστερο ΚΔΑΥ, συμφώνως με το νόμο.

δ) Το πλησιέστερο ΚΔΑΥ βρίσκεται στην Τρίπολη.

ε) Είναι πασιφανές ότι δεν εξασφαλίστηκαν όροι ίσης συμμετοχής στο διαγωνισμό, με συνέπεια να προκύψει ως ανάδοχος η «Λακωνική Βιοενεργειακή».

στ) Είναι πασιφανές ότι ο κ. Δήμαρχος προφανώς γνώριζε την έλλειψη άδειας και παρόλα αυτά προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης.

ζ) Το υπόλειμμα -παρότι οι προηγούμενες συμβάσεις με τη συγκεκριμένη σύμβαση ουδεμία διαφορά έχουν- το ανέλαβε ο δήμος και όχι ο ανάδοχος, όπως γινόταν με την προηγούμενη σύμβαση.

η) Η ανάδοχος εταιρεία δεν εκτέλεσε ως όφειλε τις εργασίες και το ένταλμα πληρωμής της επεστράφη από τον επίτροπο νομού Λακωνίας προς συζήτηση στο ΔΣ («Περί του μη θεωρηθέντος χρηματικού εντάλματος της εργασίας: Συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών»)”.

“Το Σώμα”, συνεχίζει η παράταξη Αργειτάκου, “ενημερώθηκε κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος κι έλαβε γνώση των ανωτέρω. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια σε ένα μείζον ζήτημα που φαίνεται να μην εξυπηρετεί τoν πολίτη αλλά ημετέρους. Η ευθύνη βαραίνει τους πλειοψηφούντες που ψήφισαν «ναι», και τους μετατρέπει σε «απολογούντες» σε νόμο και δήμο…”.

Για συκοφαντική δυσφήμηση κάνει λόγο στην απάντησή της η “Λακωνική Βιοενεργειακή”

Lakoniki Vioenergeiaki

Από την πλευρά της η εταιρεία κατέθεσε υπόμνημα προς το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, κάνοντας λόγο για “κορύφωση μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον της” και για “ανυπόστατες, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές” που “επιχειρούν να εκβιάσουν και να οδηγήσουν σε διάλυση τη σχέση συνεργασίας με το δήμο Σπάρτης και το καινοτόμο πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης που επιχειρεί να κάνει τα πρώτα του βήματα”.

Όπως καταγγέλλει η εταιρεία, “ειδικά κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έχουν γίνει κατ’ επανάληψη αναφορές, όχι στη βάση τεκμηριωμένων διαφορετικών απόψεων, αλλά με την επιδίωξη της με κάθε μέσο δημιουργίας δυσμενών εντυπώσεων για τη Λακωνική Βιοενεργειακή και την αρτιότητα εκτέλεσης της σύμβασής της με το δήμο”.

Σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου η Λακωνική Βιοενεργειακή απαντά πως:

“Η πολυμετοχική εταιρεία σπαρτιατών και λακώνων πολιτών «Λακωνική Βιοενεργειακή» συστάθηκε το 2011 και αποτελεί πρωτοπόρα εταιρεία στον τομέα της. Έχει κατορθώσει, παρόλες τις αντιξοότητες και τα προσκόμματα που δημιουργούνται από προφανείς σκοπιμότητες, να εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις για τη νόμιμη λειτουργία της, αποτελώντας παράδειγμα για τις εταιρείες που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο τομέα. Έχει μέχρι σήμερα προσφέρει εργασία σε δεκάδες υπαλλήλους και οι μέτοχοί της είναι σήμερα πάνω από 1000 σπαρτιάτες και λάκωνες που ενδιαφέρονται για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, και αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο της.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της συμμετείχε με ίσους όρους στον ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Σπάρτης για την ανάθεση των εργασιών «Συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών». Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν άλλοι δύο υποψήφιοι και μετά την αξιολόγηση των προσφορών αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου η εταιρεία. Κατά των όρων του διαγωνισμού αυτού δεν ασκήθηκε καμία ένσταση, δηλαδή οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δεν έκριναν ότι προσβλήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους, και αποδέχθηκαν τα αποτελέσματά του.

Η εταιρεία μας σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της σύμβασης μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά στο πλησιέστερο ΚΔΑΥ, το οποίο λειτουργεί νομίμως και έχει ήδη ελεγχθεί τόσο στο πλαίσιο της έκδοσης των απαιτούμενων αποφάσεων για τη λειτουργία του, όσο και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο δήμος για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων.

Η εταιρεία μας από την πρώτη ημέρα υλοποίησης της σύμβασης εκτελεί πλήρως και επιμελώς τις υποχρεώσεις της, σχετικά δε με τις αιτιάσεις που τέθηκαν για πλημμελή εκτέλεσή τους και μόνο για τον πρώτο μήνα της σύμβασης, η εταιρεία μας έχει ήδη εκθέσει τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της και επιφυλάσσεται περαιτέρω για κάθε δικαίωμά της.

Για όσους, όμως, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η εταιρεία μας εκτελεί άρτια επί επτά μήνες το έργο της «συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών», αλλά χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ λόγω μεθοδευμένων ενεργειών. Ποιος εργολάβος, οποιασδήποτε άλλης σύμβασης, θα εκτελούσε τις υπηρεσίες του, απλήρωτος επί τόσους μήνες και δεν θα διέκοπτε τις εργασίες του; Η «Λακωνική Βιοενεργειακή», όμως, δεν είναι μια εταιρεία της αρπαχτής, ούτε της διαπλοκής και των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι: είναι το απτό εγχείρημα ενεργών δημοτών που βαρέθηκαν τα παραμύθι των «αρμοδίων» που θα τους έλυναν το πρόβλημα «σε τρία τέρμινα», και αποφάσισαν να κάνουν κάτι εδώ και τώρα! Και που δεν θα σκεπτόταν ποτέ να προσπαθήσει να εκβιάσει το δήμο της, αφήνοντας τους δρόμους να κατακλυστούν με όγκους απορριμμάτων.

Βεβαίως έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, βεβαίως με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσειςτης προς συνεργαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (που, όμως, παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση διότι αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την επιχειρούμενη χρηματοδοτική ασφυξία), αλλά δεν έχει αμελήσει στο παραμικρό τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση (πράγμα που, εξάλλου, αναγνωρίζεται από τις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης της αρμόδιας Διεύθυνσης).

Εξάλλου την πραγματική δύναμη της εταιρείας αποτελούν τόσο οι εκατοντάδες πολίτες της Σπάρτης που, χωρίς κρυφούς «χορηγούς», αποφάσισαν, σε μια δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, να στηρίξουν οικονομικά μια καινοτόμα δραστηριότητα που μεριμνά για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων και προσφέρει θέσεις εργασίας σε συνδημότες μας, όσο και τα εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια διαλογή ανακυκλώσιμων προϊόντων στο χώρο τους (κάνοντας, δηλαδή, χωρίς ακριβοπληρωμένες καμπάνιες, πράξη της καθημερινότητάς τους αυτό που για κάποιους «δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ») και εμπιστεύονται τη συμμετοχική μας εταιρεία για τη διάθεσή τους.

Όσο για τα «ρίσκα» με τα οποία απειλούνται οι πολίτες από τρομολαγνικά «ρεπορτάζ» και μέσω των οποίων επιχειρείται να εκβιαστούν τόσο η εταιρεία μας όσο και ο δήμος Σπάρτης στη μεταξύ τους σύμβαση, θέλουμε να θυμίσουμε πως:

«Σιγουριά» είναι η παρατεταμένη ομηρία των συμπολιτών του Αφυσσού και της ευρύτερης περιοχής, που είχαν καταδικαστεί να αποτελούν το σκουπιδοτενεκέ της «υπεύθυνης διαχείρισης».

«Σιγουριά» είναι να ψάχνεις «συνεργάσιμους» εργολάβους που θα σου φορτώνουν όπως-όπως σκουπίδια και ανακυκλώσιμα μαζί, και θα τα «εξαφανίζουν» σε «άγνωστους» προορισμούς.

«Σιγουριά» είναι να δεσμεύεσαι για είκοσι οκτώ χρόνια πως θα συνεχίσεις να είσαι δεσμευμένος πελάτης κάποιων που θα σε γλυτώνουν (έναντι αδράς αμοιβής) από τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να παραμένεις στο διηνεκές άβουλος σκουπιδοπαραγωγός.

Ως πολυμετοχικό εγχείρημα σπαρτιατών και λακώνων πολιτών η «Λακωνική Βιοενεργειακή» αισθάνεται υπερήφανη γιατί άνοιξε πρωτοποριακούς δρόμους σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο σε πεδία που κυριαρχούσαν η μοιρολατρία και η διαπλοκή.

Επειδή, όμως, διαπιστώνεται πως συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα της εταιρείας χωρίς νόμιμο έρεισμα παρά μόνο με τη δημιουργία εντυπώσεων, με απώτερους σκοπούς μεταξύ άλλων να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής της εταιρείας, να υπονομευθεί η σχέση συνεργασίας με το δήμο Σπάρτης, και να οδηγηθεί η διαχείριση των ανακυκλώσιμων σε αδιέξοδο, η εταιρεία σκοπεύει να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την παύση της προσβολής του ονόματος και της τιμής της, για τη δίωξη όσων διαπράττουν συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της και για την αναζήτηση κάθε ευθύνης για κάθε ζημία που θα υποστεί”.