Καταγγελία της ΚΝΕ για τη σίτιση των φοιτητών στη Σπάρτη

ergastirio tei

ergastirio tei

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό λιποθυμικού επεισοδίου φοιτήτριας στη Σπάρτη, το τομεακό συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ επανέρχεται στα προβλήματα των φοιτητών της πόλης, προτάσσοντας εκείνο της σίτισης. Ολόκληρη η καταγγελία:

Καταγγέλλουμε το περιστατικό λιποθυμίας της φοιτήτριας από τη Νοσηλευτική Σπάρτης, που φαίνεται να έγινε από ασιτία. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό στη χώρα.

Η κατάσταση με την έλλειψη επαρκούς σίτισης για τους φοιτητές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ στη Σπάρτη έχει φτάσει στο απροχώρητο! Η μία -ιδιωτική- εστία που υπάρχει δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες των φοιτητών που έχουν και από το νόμο δικαίωμα για δωρεάν σίτιση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καλύπτει ταυτόχρονα τα δύο τμήματα του ΑΕΙ και το ένα του ΤΕΙ.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που συναντάνε οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στη Σπάρτη, όπως για παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο δωρεάν στέγασης σε όλη την πόλη. Ταυτόχρονα, οι οικογένειές μας δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο!

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθείται για να μείνουν άθικτα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων:

– Έχουν μειώσει τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80% τους ετήσιους προϋπολογισμούς για τα ιδρύματα.

– Έχουν «κουρέψει» δύο φορές τα αποθεματικά των σχολών.

– Επικαλούνται την οικονομική αδυναμία που η ίδια δημιούργησε για να παραδίδει σταδιακά τις υποδομές, τη λειτουργία, τη διδασκαλία και την έρευνα των ιδρυμάτων σε ιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο όμως η λειτουργία των σχολών εξαρτάται από το αν οι χρηματοδότες έχουν όρεξη και οι φοιτητές μετατρέπονται σε πελάτες.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να οργανωθούν και να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την κατάσταση!

Με αφορμή το γεγονός, καλούμε τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών της πόλης να καλέσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να διεκδικήσουμε να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να επιστραφούν τα αποθεματικά των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν».

Απαιτούμε τώρα να ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής εστιών για όλα τα ιδρύματα της πόλης, με ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων αρχών.

Μέχρι τότε να δοθούν χρήματα ώστε να μπορεί να σιτίζεται ΔΩΡΕΑΝ το σύνολο των φοιτητών.

Ειδικά οι πρωτοετείς να πάρουν όλοι κάρτα σίτισης και μέχρι να εκδοθεί να σιτίζονται με τη βεβαίωση σπουδών.

Να προσληφθεί μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, αναλώσιμα για όλους.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ για όσους κινδυνεύουν κάτω από το βάρος των ενοικίων να παρατήσουν τις σχολές τους”.