Καταγγελίες για παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του δήμου Σπάρτης

adespoto skyli

Στη βουλή έφτασε για ακόμα μια φορά το ζήτημα με τα δύο καταφύγια αδέσποτων ζώων στο δήμο Σπάρτης. Η βουλευτής β’ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατάθεσε εκ νέου ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών αναφορικά με την παθητική, όπως αναφέρει, κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του δήμου.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

“Μετά και τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις διαδικασίες υιοθέτησης ενήλικου, άρρωστου ζώου από το καταφύγιο του δήμου Σπάρτης, υποβάλλω εκ νέου την από 4/6/2020 ερώτηση μου αναφορικά με την «Παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του Δήμου Σπάρτης» (Α.Π.7102) η οποία και δεν έχει απαντηθεί, με την προσθήκη επιπλέον ερωτήσεων.

Όπως ανέφερα στην ερώτησή μου τον Ιούνιο, σύμφωνα με καταγγελίες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα δύο καταφύγια του δήμου Σπάρτης είναι επιεικώς άθλιες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη (τον Ιούνιο) σημειωθεί θάνατοι δύο κουταβιών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «πρόκειται για συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης (σύμφωνα με το νόμο 4039/2012). Τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα με αλυσίδα το πολύ ως 1,5 μέτρο, τα περισσότερα από αυτά πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλαστικά σπιτάκια τους κάνουν χειρότερες τις συνθήκες εντός τους, ειδικά σε ζεστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Παρότι ζωόφιλοι εθελοντές στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα ενεργοί και έχουν δηλώσει την προθυμία τους στους αρμόδιους να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, μόνο σε ελάχιστους επιτρέπεται η είσοδος, χωρίς να αιτιολογείται η αναβολή της πρόσβασης αυτής στους υπόλοιπους.»

Επιπλέον, από τις αρχές του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους και τον Ιούνιο, ανέφερα πως δεν υπάρχει σύμβαση του δήμου Σπάρτης με κτηνίατρο, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν ανεμβολίαστα τα κουτάβια στα καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), στα οποία δεν υπάρχει επιπλέον ούτε συστηματική απολύμανση, με αποτέλεσμα να τίθεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα και θέμα υγείας των ζώων.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη την αυστηροποίηση της νομοθεσίας αναφορικά εμ την κακοποίηση των ζώων,

Ερωτώνται οι κκ υπουργοί:

1. Είναι ενήμεροι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες;

2. Είναι νόμιμα τα δύο καταφύγια του δήμου Σπάρτης;

3. Ποιες οι προδιαγραφές και των δύο καταφυγίων αναφορικά με τις κάτωθι απαραίτητες για κάθε ζώο ανάγκες: στέγαση, προστασία από καιρικές συνθήκες, σίτιση, εμβολιασμό, ιατρική περίθαλψη, ημερήσια βόλτα, κοινωνικοποίηση;

4. Υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι στα δύο καταφύγια και αν ναι, πόσοι και ποιες οι αρμοδιότητές τους;

5. Πόσα ζώα υπάρχουν στα δύο καταφύγια του δήμου Σπάρτης;

6. Πόσα από αυτά είναι άρρωστα και ποια η μέριμνα για αυτά;

7. Ο δήμος Σπάρτης συμμετέχει στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και αν ναι, τι χρηματικό ποσό έχει λάβει και πόσα χρήματα προβλέπονται για τις ανάγκες των αδέσποτων;

8. Ποια η διαδικασία υιοθεσίας ενός ζώου από τα καταφύγια;

9. Υπάρχει πενταμελής επιτροπή στο δήμο και αν ναι, από ποιους αποτελείται και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της;

10. Υπάρχει ειδικό όχημα και εξειδικευμένο προσωπικό για την περισυλλογή των αδέσποτων;

11. Αν όχι, πώς γίνεται η περισυλλογή;

12. Σε περίπτωση που ένα ζώο είναι άρρωστο, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για την υιοθεσία του, ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία;

13. Πόσες αδειοδοτημένες φιλοζωικές οργανώσεις υπάρχουν στη Σπάρτη και ποιο το έργο τους;

14. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλώς ορισμένοι συμπολίτες μας επέλεξαν να τα πετάξουν στο δρόμο;”


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News