Κατακεραυνώνουν το σχέδιο προϋπολογισμού οι Αριστεροί Οικονομολόγοι

Synergasia Aristerwn Oikonomologwn

Synergasia Aristerwn Oikonomologwn

Σε ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού 2015 προχώρησε η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων, που βλέπει αύξηση φόρων και επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ενώ καταφέρεται εναντίον της μνημονιακής πολιτικής:

«Μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου του προϋπολογισμού οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πέφτουν στο κενό -για άλλη μια φορά- αφού προβλέπεται αύξηση της φοροεπιδρομής το 2015, σε σχέση με το 2014.

Τα συνήθη υποζύγια θα κληθούν για ακόμη μια χρονιά να πληρώσουν το μάρμαρο, μέσω:

Της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ, ενός δημευτικού φόρου που υπερφορολογεί τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία. Ο φόρος και ο εισπρακτικός του στόχος θα παραμείνει ως έχει και το 2015.

Της μονιμοποίησης της δήθεν έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έληγε φέτος, με το περιτύλιγμα μιας δήθεν μείωσης.

Της συνέχισης της παράλογης και αναποτελεσματικής πολιτικής μέσω της υπέρογκης αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (η οποία αύξηση μονιμοποιείται), με οριακές μειώσεις που δεν διορθώνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Της αύξησης των εσόδων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ), που σημαίνει νέα επιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών.

Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κόλλια και την πλειοψηφία που εκφράζει πριν καλά-καλά κατατεθεί το σχέδιο προϋπολογισμού στη βουλή να πιάσει για άλλη μια φορά το λιβανιστήρι για τη συγκυβέρνηση με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 7-10-2014. Προφανώς οι διοικούντες το ΟΕΕ ξεχνάνε ότι εκπροσωπούν έναν φορέα που τα μέλη του και γνώσεις επί των οικονομικών διαθέτουν και βιώνουν καθημερινά στη μεγάλη τους πλειοψηφία (λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι) τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών που αυτοί εκθειάζουν.

Να είναι σίγουροι όμως ότι οι μηχανισμοί στήριξης της συγκυβέρνησης και των αντιλαϊκών, αντιαναπτυξιακών, μνημονιακών πολιτικών θα καταρρεύσουν μαζί με τους πολιτικούς προστάτες… και συντομότερα απ’ ό,τι πιστεύουν!».