Καταρροϊκός πυρετός: “Κλειδί” ο ψεκασμός των σταβλικών εγκαταστάσεων

ktinotrofoi dioikitirio (3)

Ενημερωτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5/6 στο διοικητήριο σχετικά με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου που σημειώθηκαν σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Πρώτη πήρε το λόγο η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, η οποία ενημέρωσε πως “από την πρώτη στιγμή η Κτηνιατρική Υπηρεσία με το λίγο προσωπικό που διαθέτει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγιεινής, φρόντισε να ενημερώσει το κοινό και συνέστησε άμεσα συνεργεία με στόχο να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο και κυρίως να μην επεκταθεί το πρόβλημα”. Έγινε αμέσως καταγραφή και δειγματοληψίες, οπότε και εντοπίστηκαν επτά εστίες στις περιοχές του Ξηροκαμπίου, της Ποταμιάς, των Καμινίων στα Βρέσθενα και στα Περιβόλια. Επεσήμανε ωστόσο ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού δεν είχαν εμφανιστεί στη Λακωνία και δήλωσε πως άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπιστωθεί πώς προέκυψε το θέμα, δηλαδή αν υπάρχει περίπτωση κάποιο ζώο να εισήλθε λαθραία, αφού όπως είπε τα ζώα που εισέρχονται νόμιμα στην περιοχή ελέγχονται και είναι υγιή.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο να βοηθήσει την κατάσταση, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων για ψεκασμούς. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα χρήματα προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός. Η κ. Τζανετέα κάλεσε ακόμη τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Μιχάλης Πατακάκης, κτηνίατρος – ειδικός εντομολόγος και παρασιτολόγος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικός με τον καταρροϊκό πυρετό, συνέστησε ψυχραιμία στους κτηνοτρόφους και ζήτησε τη συνεργασία τους. Εξηγώντας τον τρόπο μετάδοσης του ιού, τόνισε πως γίνεται μόνο μέσω εντόμων και όχι με την επαφή. Ο ιός μεταφέρεται όταν ένα έντομο (που ζει έναν μήνα με 40 ημέρες) τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο στη και στη συνέχεια ένα υγιές, οπότε και το μολύνει. Εκείνο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η μετάδοση είναι να σκοτωθούν τα έντομα με ψεκασμούς. Ο ειδικός έδωσε οδηγίες πώς θα πρέπει να ψεκάζονται οι εγκαταστάσεις, ώστε να διακοπεί η μετάδοση. Διευκρίνισε επίσης ότι η νόσος είναι σε εξέλιξη και ακόμα εκτιμώνται οι περιπτώσεις, ωστόσο είπε πως το ζώο που θα νοσήσει και θα ξεπεράσει τον ιό “καθαρίζει” σε 25 ημέρες και αποκτά διά βίου ανοσία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης θύμισε πως η περιοχή του έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοιο πρόβλημα μετάδοσης ασθενειών από τα έντομα. Είπε μάλιστα πως η κεντρική Πολιτεία αδιαφορεί για ζητήματα που αφορούν και άπτονται της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως η πρόληψη είναι το βασικότερο σημείο. Τόνισε πως και ο δήμος Ευρώτα, που έχει σχετική εμπειρία, αλλά και η Περιφέρεια, θα προχωρήσουν σε ψεκασμούς, εντούτοις χρειάζεται και η συνεργασία από τους κτηνοτρόφους προκειμένου η δράση να φέρει αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος σημείωσε πως, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένα ζώο που παρουσιάζει συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού νοσεί, αρμόδιες είναι οι κρατικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Υπογράμμισε πως δεν πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κρύψουν τίποτα και απαρίθμησε ξανά τα συμπτώματα (καταρροή, υψηλός πυρετός, πρησμένα πόδια, πρόσωπο, γλώσσα κ.ά.), τα οποία είπε πως μπορεί να εμφανιστούν είτε όλα μαζί είτε όχι, γι’ αυτό θα πρέπει να αναφέρεται απαραιτήτως στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και η παραμικρή υπόνοια (το ζώο μένει πίσω στο κοπάδι, δεν μπορεί να σηκώθει, δεν τρώει κ.ά.).

Όπως είπε ο κ. Στρατηγάκος, “οι εστίες είναι γύρω από την περιοχή του Ξηροκαμπίου, του Καστορείου, της Ποταμιάς, και από τα συμπτώματα που μέχρι στιγμής έχουμε και την κλινική πείρα και τη βιβλιογραφία, διαπιστώνουμε ότι αυτή η ίωση φαίνεται να περνάει ελαφρά. Η αντιμετώπιση δεν γίνεται με αντιβιοτικά και κορτιζονούχα. Αυτή είναι μια συμπτωματική θεραπεία που δεν έχει να κάνει με τη νόσο αλλά με επιπλοκές της. Αυτό που συνιστάται είναι επαφή με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, απομόνωση της εστίας και καταπολέμηση της σκνίπας που ζει μέσα στις εγκαταστάσεις, με ψεκασμούς με διάφορα συνθετικά πυρεθροειδή εντομοκτόνα που διασπώνται στο έδαφος και δεν αφήνουν ρύπους στο περιβάλλον”. Τέλος ανέφερε πως οι απώλειες θα καταγραφούν και θα υπάρξει αίτημα αποζημίωσης προς την πολιτική ηγεσία.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους ζήτησαν την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για αποζημιώσεις των νεκρών ζώων, επιδοτήσεις φαρμάκων και ζωοτροφών, και ψεκασμούς το συντομότερο δυνατό σε κάθε στάβλο. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι κρίνεται αναγκαία η επαρκής στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.