“Ο καταρροϊκός πυρετός δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες”

aigoprovata

aigoprovata

Επανέρχεται στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, διατυπώνοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος εκτιμά πως “οι σπασμωδικές τις αντιδράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταδεικνύουν και πιστοποιούν ότι δεν έχουν αποκωδικοποιήσει και αποτιμήσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ενσκήψει, για την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή”.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με “ασπιρίνες” να αντιμετωπίσει την τεραστίων διαστάσεων επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, η ΝΕ θεωρεί πως “τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούν ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που απαιτείται για την αναχαίτιση και τον έλεγχο της νόσου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των υπηρεσιών, οι οποίες υπερβάλλουν εαυτόν στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες.

Τα 5 εκατ. ευρώ τα οποία επαίρεται ο κ. Τατούλης ότι εξασφαλίσθηκαν, αφορούν το σύνολο της χώρας και όλα τα μέτρα εξυγίανσης ζωϊκού κεφαλαίου, και θα κατανεμηθούν ανάλογα. Για να ελεγχθεί η κατάσταση όμως, απαιτούνται πολλαπλάσιοι πόροι, οι οποίοι ανέρχονται -σύμφωνα με εκτιμήσεις- στα 15 εκατ. ευρώ”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, “είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί και να τελεσφορήσει ο έλεγχος της νόσου, η καταπολέμηση του εντόμου-ενδιάμεσου ξενιστή θα πρέπει να γίνει συγχρονισμένα -ταυτόχρονα- σε ολόκληρες περιοχές και σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για την καταπολέμηση και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ικανό αριθμό συνεργείων ψεκασμού που θα έχουν τη δυνατότητα κάλυψης ευρύτατης περιοχής κάθε μέρα εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να καλύπτεται μια μεγάλη ακτίνα πέρα από το όριο πτήσης του εντόμου.

  • Ικανό αριθμό επιστημόνων που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου–ξενιστή. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι γεωπόνοι των δήμων προκειμένου να συμβάλουν στην ορθή εκτέλεση του προγράμματος.

  • Ικανό αριθμό κτηνιάτρων ο οποίος θα διαγιγνώσκει και θα καταγράφει τις προσβεβλημένες εκτροφές, θα προβαίνει σε αιμοληψίες και στην καταγραφή των νεκρών ζώων, και θα εφαρμόζει τις προσήκουσες και ενδεδειγμένες θεραπείες”.

Σύμφωνα με τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για να υλοποιηθούν οι θεμελιώδεις αυτές προϋποθέσεις απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός, ορθολογικά κατανεμημένος με επιστημονικά κριτήρια.

Απαιτείται, επίσης, η αποζημίωση των παραγωγών, τόσο για τα νεκρά ζώα όσο και για την απώλεια παραγωγής που επιφέρει η νόσος στα ζώα που επιβίωσαν. “Η οικονομική ζημία των παραγωγών και κατ’ επέκταση της περιοχής είναι τεράστια”, υπογραμμίζεται.

Διατυπώνεται επίσης η πρόταση να διερευνηθεί η ύπαρξη και η καταλληλότητα εμβολίου, καθώς και το εύρος εφαρμογής του. “Οι εισηγήσεις των επιστημόνων των υπηρεσιών στα ερευνητικά κέντρα, τα οποία υποχρηματοδοτούνται στην εποχή των μνημονίων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη λήψη των ορθών αποφάσεων”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας καταφέρεται εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προβάλλει ως μόνη διέξοδο για την ανάταση της παραγωγής μια κυβέρνηση της αριστεράς και κρίνει επιτακτική την αντιμετώπιση της επιδημίας σε αυτό το στάδιο, “παρά το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος”, διαφορετικά “οι συνέπειές της θα πλήττουν τους παραγωγούς και την περιοχή για πολλά χρόνια”.