Ψαρομμάτης: “Καταστροφική η συνένωση Ελαφονήσου – Βατίκων”

Elafonisos dimarxos Psarommatis

Elafonisos dimarxos Psarommatis

Ο δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Παναγιώτης Ψαρομμάτης, με επιστολή του στους βουλευτές της Λακωνίας, καταγγέλλει ως “χωροταξικά αυθαίρετη, νομικά αβάσιμη, ιστορικά ασύνδετη και οικονομικά και αναπτυξιακά καταστροφική” την όποια απόπειρα μεταβολής των διοικητικών ή γεωγραφικών ορίων του δήμου του. Διαμηνύει δε την πλήρη αντίθεση σύσσωμης της κοινωνίας και των φορέων του νησιού σε οποιοδήποτε σενάριο θίγει τη διοικητική του αυτοτέλεια. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κ.κ. υπουργοί και βουλευτές,

τις προηγούμενες ημέρες διοργανώσατε και παρευρεθήκατε σε συνάντηση μεταξύ μελών της τρίτης μειοψηφούσας παράταξης του δήμου Μονεμβασίας και του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη. Το θέμα της συζήτησης ήταν η “επανασύσταση του πρώην δήμου Βοιών” (σήμερα αποτελεί δημοτική ενότητα του δήμου Μονεμβασίας), που θα επιτευχθεί “συνενώνοντας” αυτόν με τον δήμο Ελαφονήσου. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συζητήθηκε και κυρίως τι συμφωνήθηκε. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά αφενός τις δημαγωγικές κινήσεις των υποκινητών της υφαρπαγής του δήμου Ελαφονήσου, αφετέρου την ομόφωνη προθυμία σας να προωθήσετε αυτό το καταστροφικό για το νησί μας “συνοικέσιο”.

Με τα πρώτα δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως με τις πρώτες επερωτήσεις σας στη βουλή, ο δήμος Ελαφονήσου διαμήνυσε σε κάθε τόνο την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σενάριο θίγει τα γεωγραφικά και διοικητικά του όρια. Τη βούληση των ελαφονησιωτών, ακολουθώντας την πάγια τακτική σας, προφανώς δεν τη

λάβατε υπόψιν. Ουδέποτε ρωτήσατε ή ενημερώσατε, ως οφείλατε, τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, το δήμο Ελαφονήσου, έστω για να τηρήσετε τα προσχήματα. Κωφεύσατε όμως επιδεικτικά και στις εκκλήσεις των βατικιωτών που βλέπουν τη μια υπηρεσία να κλείνει μετά την άλλη, και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Αντ’ αυτού συνεχίσατε, ο καθένας με το δικό του ύφος, να “χορεύετε” στο ρυθμό μιας ασθμαίνουσας μειοψηφίας που παραπλανά τους βατικιώτες, υποσχόμενοι (εσείς και αυτοί) πως ο “νέος δήμος Βοιών-Ελαφονήσου” θα λύσει τα προβλήματά τους.

Το ευφάνταστο σενάριο όμως από κωμωδία άρχισε να εξελίσσεται σε δράμα. Ακολούθησαν δύο συναντήσεις του δημάρχου Ελαφονήσου με τον υπουργό Εσωτερικών, η δεύτερη παρουσία όλων των δημάρχων της Λακωνίας. Σε αυτές ο υπουργός διαβεβαίωσε πως παρά τις πιέσεις που δέχεται από όλους τους βουλευτές της Λακωνίας δεν υπάρχει θέμα αλλαγών σε καλλικρατικούς δήμους (πλην κάποιων μεγάλων νησιών). Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν για εμάς δικαίωση. Όχι όμως και για εσάς, που συνεχίσατε με την ίδια ζέση να υποκινείτε το θέμα.

Ενημερώσαμε λοιπόν τους φορείς και τους συλλόγους της Ελαφονήσου για τις εξελίξεις και τη στάση σας. Σύσσωμοι αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο αλλά ταυτόχρονα και δυναμικό τρόπο τη διοικητική αυτοτέλεια του δήμου μας.

Ο δήμος Ελαφονήσου στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρά τα εμπόδια που συναντά καθημερινά, παρά την πρωτοφανή οικονομική κατάσταση της χώρας, έχει κατορθώσει να επιτύχει όσα δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί την τελευταία εικοσαετία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Ρυμοτομικός – χωροταξικός σχεδιασμός – μελέτη ΣΧΟΑΑΠ

– Αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο σύνολο του νησιού

– Εκπόνηση μελέτης και έναρξη υλοποίησης έργου «Περιφερειακή οδός Παναγία–Σίμος»

– Βελτιστοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων – εφαρμογή νέας μεθόδου συλλογής τους

– Εκπόνηση μελέτης και έναρξη υλοποίησης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων

– Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων

– Μελέτη και έναρξη διαδικασιών ανέγερσης νέας σχολικής εγκατάστασης

– Αναβάθμιση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύσταση λυκειακών τάξεων

– Ίδρυση Κέντρου Διά Βίου Μάθησης

– Αναβάθμιση λειτουργίας βιβλιοθήκης

– Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αναβίωση παραδοσιακών πολιτιστικών γεγονότων και παραγωγής πολιτισμού

– Προστασία και ανάδειξη του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου “Παυλοπέτρι Ελαφονήσου”

– Συνεργασίες με ΜΚΟ, ιδρύματα και επιστήμονες-ερευνητές

– Διαδικασίες σύστασης Λιμενικού Ταμείου

– Εκπόνηση προγράμματος τουριστικής προβολής

– Δημιουργία τουριστικού κέντρου πληροφοριών

– Παροχή ελεύθερου internet σε όλο τον οικισμό

– Ενίσχυση της εικόνας ως προορισμού μέσω δημιουργίας επίσημης ιστοσελίδας, ανάπτυξης και σχεδιασμού λογοτύπου, σχεδιασμού και παραγωγής θεματικού φυλλαδίου και συμμετοχής σε εκθέσεις

– Ανάπτυξη νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

– Σύσταση και λειτουργία Ταμειακής Υπηρεσίας

– Σύσταση γραφείου δημάρχου (ειδικός συνεργάτης ΠΕ MSc, εξωτερικός συνεργάτης ΠΕ,MSc, αρμοδιότητες προγραμματισμού και ανάπτυξης, νομικές υπηρεσίες)

– Κατάρτιση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού

– Αναβάθμιση συστημάτων διοίκησης – μηχανογράφησης – σχεδιασμού πληροφορικής και αναρίθμητες ακόμα δράσεις ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της απομακρυσμένης νησιωτικής περιοχής μας και ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών της Ελαφονήσου.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά και στον πλέον δύσπιστο:

– Σταδιακή αύξηση του αριθμού των νέων ανθρώπων και οικογενειών που επιλέγουν το νησί μας για μόνιμη κατοικία

– Αλματώδης αύξηση του αριθμού των τουριστικών επιχειρήσεων, εμπλουτίζοντας το ήδη υπάρχον δυναμικό της Ελαφονήσου με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών

– Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του νησιού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικά δε είναι τα εύσημα που αποδίδουν στο δήμο Ελαφονήσου και η διαφήμιση που παρέχουν σε όλη την Ελλάδα για τις μοναδικές ομορφιές του τόπου.

Γνωρίζετε πολύ καλά πως τίποτα από τα προηγούμενα σημαντικά έργα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, αν ο δήμος Ελαφονήσου δεν διατηρούσε τη διοικητική του αυτοτέλεια ή αν είχε πραγματοποιηθεί η “συνένωσή” του με τον πρώην δήμο Βοιών.

Η όποια απόπειρα μεταβολής των διοικητικών ή γεωγραφικών ορίων του δήμου μας είναι:

– Χωροταξικά αυθαίρετη: Ο δήμος Ελαφονήσου αποτελεί τον μοναδικό νησιωτικό δήμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η νησιωτική φυσιογνωμία του και τα χαρακτηριστικά απομακρυσμένης περιοχής δεν επιτρέπουν τη συνένωσή του με ηπειρωτικό δήμο. Οι ιδιαιτερότητες των νησιών είναι σαφώς ορισμένες και εντελώς διαφοροποιημένες από τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό έπρεπε να είναι γνωστό στους πολιτικούς της Ελλάδας, της χώρας με τα αναρίθμητα νησιά.

– Νομικά αβάσιμη: Το ισχύον νομικό καθεστώς (πρόγραμμα “Καλλικράτης”) περιέχει σαφώς τη διάταξη “κάθε νησί και δήμος”. Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή λοιπόν, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή κατάργηση του Καλλικράτη, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον ασκό του Αιόλου, ή με κάποια ad hoc ρύθμιση να “περάσει” με έμμεσους τρόπους. Το πραξικοπηματικής έμπνευσης αυτό σενάριο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν ενδεικτικό του τρόπου που νομοθετούν μέλη της κυβέρνησης σε υπεύθυνες υπουργικές θέσεις.

– Ιστορικά ασύνδετη: Ποτέ στο παρελθόν η Ελαφόνησος δεν είχε διοικητική εξάρτηση από την περιοχή των Βατίκων. Η κουλτούρα του ελαφονησιώτη διαθέτει τα σαφή χαρακτηριστικά του νησιώτη, του κατοίκου της απομακρυσμένης περιοχής.

– Οικονομικά και αναπτυξιακά καταστροφική: Καμία εξοικονόμηση πόρων, καμία αναπτυξιακή δράση, καμία διαχειριστική βελτίωση δε θα πραγματοποιούνταν.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σας θυμίσουμε την κοινοβουλευτική διαδρομή του θέματος:

Στις 28/8/2012 ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος (δεν βρισκόταν τότε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών) καταθέτει ερώτηση στη βουλή με θέμα “Συγχώνευση του καλλικρατικού δήμου Ελαφονήσου με τον τέως καποδιστριακό δήμο Βοιών”, για να πάρει την απάντηση από τον τέως υπ. Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη ότι « … το υπουργείο καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί τις προτάσεις για βελτίωση του συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 20/3/2013 η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου εκδίδει δελτίο τύπου με θέμα “Αποκατάσταση της “καλλικρατικής αδικίας” που έχει συντελεστεί σε βάρος των κατοίκων του καποδιστριακού δήμου Βοιών”, όπου θέτει ευθέως ζήτημα επανασχεδιασμού του Καλλικράτη και μέσω αυτού, σύσταση δήμου Βοιών-Ελαφονήσου. Ωστόσο δεν κατατίθεται επίσημα ως ερώτημα στη βουλή εκείνη τη χρονική στιγμή, προφανώς διότι θα τύγχανε της ίδιας ακριβώς απάντησης από τον ίδιο υπ. Εσωτερικών. Ο δήμος Ελαφονήσου αντιδρά αυτόματα με επιστολή στην κ. Πατριανάκου. Παρά τη γνωστοποίηση της θέσης του δήμου Ελαφονήσου, η κ. Πατριανάκου καταθέτει αυτούσιο το ερώτημα στη βουλή στις 13/8/2013, χωρίς να έχει απαντηθεί ακόμα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Την περίοδο αυτή ο κ. Γρηγοράκος διατελεί χρέη αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δηλαδή είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο ερώτημα της κ. Πατριανάκου με περιεχόμενο ακριβώς ίδιο με το δικό του. Το ερώτημα δεν είναι άλλο από την άμεση κατάργηση του Καλλικράτη. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη από τους βουλευτές συνένωση του δήμου Ελαφονήσου με τον τέως δήμο Βοιών.

Κ.κ. υπουργοί και βουλευτές, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η στάση σας αποδιοργανώνει τη λειτουργία του δήμου Ελαφονήσου. Μας υποχρεώνει να προσπαθούμε καθημερινά να επουλώσουμε τα τραύματα που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία οι κινήσεις σας, σε βάρος των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων μας.

Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού πως δεν υπάρχει θέμα αλλαγών σε καλλικρατικούς δήμους (πλην κάποιων μεγάλων νησιών), εσείς:

1) Επιμένετε να προωθείτε την καταστροφή της Ελαφονήσου μέσω της αλλαγής στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του δήμου Ελαφονήσου, παρά την πλήρη αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας;

2) Επιμένετε να δέχεστε τον πολιτικό εκβιασμό μιας τραγικής μειοψηφίας προς διεκδίκηση 3000 ψήφων παρά το γεγονός ότι ούτε καν αυτές δεν είναι για εσάς εξασφαλισμένες;

3) Επιμένετε να αποπροσανατολίζετε τις τοπικές κοινωνίες των Βατίκων, παρουσιάζοντας σε αυτούς ως λύση στα τρομερά -αλλά άσχετα με τη νέα δομή του Καλλικράτη- προβλήματα που αντιμετωπίζουν την επανασύσταση του δήμου Βοιών μέσω της υφαρπαγής του δήμου Ελαφονήσου;

4) Επιμένετε να υποβαθμίζετε το αξιοζήλευτο έργο που έχει επιτύχει ο δήμος Ελαφονήσου και να υπονομεύετε την αναπτυξιακή προοπτική της Ελαφονήσου μέσω της κατάργησης της διοικητικής της αυτοτέλειας;

5) Επιμένετε, τη στιγμή που το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθεί να βρει βηματισμό στο ολισθηρό τοπίο που έχει πλέον δημιουργηθεί, να ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου με την απόπειρα επανασχεδιασμού του Καλλικράτη;

Σε περίπτωση που πλέον δεν υποστηρίζετε και δεν προωθείτε τα παραπάνω, παρακαλούμε αφήστε μας να αφοσιωθούμε ανεμπόδιστα στη βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη του νησιού μας, που είναι συνυφασμένη με την υπόσταση του δήμου Ελαφονήσου. Στις προσπάθειές μας να προσπεράσουμε τα πάγια προβλήματα της νησιωτικής περιοχής μας, προσδοκούμε και τη δική σας συνεργασία. Δεν θα διστάσουμε όμως να σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει τη διοικητική αυτοτέλεια του δήμου μας. Χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο αλλά ταυτόχρονα και δυναμικό τρόπο, δεν θα επιτρέψουμε την παραμικρή αλλαγή στα διοικητικά ή/και γεωγραφικά όρια του δήμου Ελαφονήσου.

Με εκτίμηση,

Ο δήμαρχος

Ψαρομμάτης Παναγιώτης