Καταστροφικό για εκατομμύρια παιδιά το 2014

paidiki ftoxeia

paidiki ftoxeia

«Παιδιά έχουν σκοτωθεί ενώ μελετούσαν στην τάξη τους και ενώ κοιμούνταν στα κρεβάτια τους˙ παιδιά έχουν μείνει ορφανά, έχουν πέσει θύματα απαγωγών, έχουν βασανιστεί, έχουν στρατολογηθεί, έχουν βιαστεί, και ακόμα έχουν πουληθεί ως σκλάβοι. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια ανείπωτη βία». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef, Άντονι Λέικ, αναφερόμενος στα εκατομμύρια των παιδιών που χτυπήθηκαν φέτος από τους πολέμους που μαίνονται ανά την υφήλιο.

Μοιραία, το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά κήρυξε το 2014 ως μια καταστροφική χρονιά για αυτά, καθώς τουλάχιστον 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Ιράκ, στο Νότιο Σουδάν, στη Συρία, στην Ουκρανία και στα παλαιστινιακά εδάφη. Παγκοσμίως, όπως ανέφερε η Unicef, περίπου 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες και περιοχές όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, με τον αριθμό των κρίσεων που συγκλονίζουν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο να αυξάνεται συνεχώς. Πολλές από αυτές τις κρίσεις γρήγορα ξεχνιούνται ή δεν καταγράφονται εκτενώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα εκείνες στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στην Υεμένη.

Σημαντικοί κίνδυνοι επίσης προκύπτουν για την υγεία και την ευημερία των παιδιών από κρίσεις όπως η φονική επιδημία του ιού έμπολα στις χώρες της δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά και περίπου 5 εκατομμύρια δεν μπορούν πια να πάνε σχολείο. «Η βία και τα σωματικά ή ψυχικά τραύματα προκαλούν περισσότερα από το να βλάπτουν ατομικά κάθε παιδί – υπονομεύουν την ισχύ των κοινωνιών», τόνισε ο Λέικ.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η εθνοτική βία έχει αναγκάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού να εγκαταλείψει τις εστίες του, περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, ενώ τουλάχιστον 10.000 πιστεύεται ότι έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις κατά τη διάρκεια του 2013 και περισσότερα από 430 έχουν σκοτωθεί ή έχουν ακρωτηριαστεί, σύμφωνα με τη Unicef.

Περίπου 538 παιδιά σκοτώθηκαν και 3.370 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου των 50 ημερών μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων και των μαχητών της Χαμάς. Στη Συρία, η Unicef αναφέρει ότι περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο, περιλαμβανομένων 1,7 εκατ. παιδιών που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Στο γειτονικό Ιράκ περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, προστίθεται, ενώ τουλάχιστον 700 πιστεύεται ότι έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή σκοτωθεί μόνο φέτος. «Και στις δύο χώρες τα παιδιά έχουν πέσει θύματα ή έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες ή ακόμα και έχουν διαπράξει τα ίδια πράξεις βίας, όλο και πιο βάρβαρες, όλο και πιο ακραίες», επεσήμανε η Unicef.

Περίπου 750.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Νότιο Σουδάν και 320.000 είναι πρόσφυγες. Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι περισσότερα από 600 παιδιά έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά φέτος, ενώ άλλα 12.000 τα χρησιμοποιούν ένοπλες οργανώσεις.

πηγή: efsyn.gr