Η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί ακέραια στους αγρότες, τη Δευτέρα θα εκδοθεί η εγκύκλιος που διευθετεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παράθυρο για τη συνταξιοδότηση των γεννημένων το 1948 από 1-1-2015 άνοιξε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου για τα ασφαλιστικά ζητήματα.
Κατά τη συζήτηση της ερώτησης στη βουλή, η βουλευτής εστίασε στη δυνατότητα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επεσήμανε, όσοι έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ ή μέχρι 20.000 ευρώ αν πρόκειται για τον ΟΑΕΕ, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με παρακράτηση των οφειλόμενων από τις συντάξεις τους. Εάν όμως οι οφειλές τους είναι μεγαλύτερες, τότε πρέπει να καταβάλουν το επιπλέον ποσό εφάπαξ. “Εάν είχαν ωστόσο τη δυνατότητα να το καταβάλουν εφάπαξ, θα το είχαν κάνει και δεν θα είχαν το χρέος στο ταμείο”, είπε η κ. Πατριανάκου, ζητώντας να μην καταβάλλεται εφάπαξ το επιπλέον ποσό, αλλά να εντάσσεται στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υφυπουργός απάντησε ότι τη Δευτέρα θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα εντάσσουν τις οφειλές τους σε ρύθμιση. Παρότι η προθεσμία είναι μέχρι τον Μάρτιο, προτρέπει τους ασφαλισμένους να ενταχθούν στη ρύθμιση μόλις ανοίξει η διαδικασία. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Όπως επεσήμανε: “Με αυτό το σύστημα πιστεύω ότι λύνεται και το θέμα που θέσατε για όλα τα ταμεία, αλλά ιδιαίτερα για τους αγρότες, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει από εκεί και πέρα επιπλέον αναγκαστικό μέτρο οποιασδήποτε μορφής για την παρακράτηση”.
Το ζήτημα της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που έχουν γεννηθεί το 1948 και 1949, επανέφερε η βουλευτής, τονίζοντας ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ενώ ανέμεναν να συνταξιοδοτηθούν το 2013, έμειναν εκτός συνταξιοδότησης για δύο χρόνια, επειδή ο νόμος με τον οποίο αυξήθηκε το ηλικιακό όριο δεν περιείχε πρόβλεψη σταδιακής εφαρμογής της ρύθμισης. “Να δοθεί λύση έστω και την ύστατη ώρα”, ζήτησε η βουλευτής. “Να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2015 και όχι από το 2ο εξάμηνο του ερχόμενου έτους”.
Ο κ. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι η αλλαγή των ορίων “έπνιξε” τους γεννηθέντες το 1948 και 1949. “Η συνταξιοδότηση των γεννηθέντων του ’48 θα πρέπει κατά την άποψή μου να αντιμετωπιστεί, να μην υπάρχει καθυστέρηση και μπαίνοντας ο χρόνος να είναι έτοιμη η διαδικασία συνταξιοδότησής τους”, τόνισε για το θέμα ο υφυπουργός. Υπενθύμισε δε ότι με την πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε, εξομοιώθηκε ο ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία, προκειμένου να ισχύει ουσιαστικά και στον ΟΓΑ η διαδοχική ασφάλιση και να υπάρχει συνταξιοδότηση από τα 62 χρόνια, εφόσον υπάρχουν 40 χρόνια ασφάλισης.
Η κ. Πατριανάκου, εξάλλου, ζήτησε λύση και για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, αφού τα πολύ αυστηρά κριτήρια -τόσο το εισοδηματικό όσο και της εικοσαετούς παραμονής στη χώρα- τους στέρησαν τη σύνταξη του ΟΓΑ.
Ο υφυπουργός απάντησε ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες εντάσσονται στη ρύθμιση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα χωρίς προσκόμματα, ακόμα και εφόσον παίρνουν κάποια μικρή σύνταξη από οποιοδήποτε ταμείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή κάποιο μέρισμα.
Ακόμη, η βουλευτής επανήλθε στο ζήτημα της διαγραφής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ οι οποίοι, ενώ επί χρόνια καταβάλλουν τις εισφορές τους, όταν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι έχουν ασκήσει συστηματικά την αγροτική δραστηριότητα, χάνουν το δικαίωμα της σύνταξης και ο Οργανισμός τούς επιστρέφει άτοκα τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Η κ. Πατριανάκου επεσήμανε στον υφυπουργό ότι σε ερώτηση που είχε καταθέσει, αναδεικνύοντας το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός είχε απαντήσει ότι προωθείται ρύθμιση για τη δίκαιη επίλυσή του.
Ο κ. Κεγκέρογλου όχι μόνο αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά υπογράμμισε ότι ο ΟΓΑ εντελώς ανεξήγητα διώχνει ασφαλισμένους. Δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά συμπλήρωσε ότι γίνεται η σχετική επεξεργασία για τη νομοθετική του ρύθμιση.
Επίσης, η κ. Πατριανάκου ζήτησε τη διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι η ενιαία ενίσχυση θα καταβληθεί ακέραιη στους δικαιούχους της. “Οι λάκωνες δεν δέχονται τις αδικίες”, τόνισε. “Αν τυχόν στην ενιαία ενίσχυση που πρόκειται να καταβληθεί τις επόμενες μέρες παρακρατηθούν τα ποσά για τον ασφαλιστικό φορέα, για τον ΟΓΑ, θα υπάρξει τεράστια κοινωνική αντίδραση. Η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της”, προειδοποίησε.
Ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανατρέπεται η δυνατότητα του επιδοτούμενου ή του ενισχυόμενου αγρότη να συνεχίζει τη δραστηριότητά του, αφαιρώντας ποσά για οποιονδήποτε λόγο, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τέλος, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε, επικαλούμενος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί χωρίς την εφαρμογή μέτρων παρακράτησης.