Κεντρική Πλατεία Σπάρτης: Ο Θερμοπυλομάχος 5 χρόνια χωρίς σπαθί!

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Το 2015 “άγνωστοι” βανδάλισαν το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, αφαιρώντας το ξίφος από το δεξί του χέρι.

Σήμερα, 5 ολόκληρα χρόνια μετά, ο δήμος Σπάρτης δεν έχει καταφέρει (!!!) να ξαναβάλει το σπαθί στο χέρι του Θερμοπυλομάχου κι ας επιμένει η επιγραφή του μνημείου με τους στίχους του Τυρταίου να θυμίζει: “Τί τιμή στο παλληκάρι, όταν πρώτο στη φωτιά σκοτωθεί για την πατρίδα με τη σπάθα στη δεξιά”.

Έχουμε ήδη μπει στο έτος εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία του Λεωνίδα και των Τριακοσίων, γι’ αυτό, οποιαδήποτε εορταστική – επετειακή εκδήλωση κι αν γίνει στην πόλη θα μοιάζει με ειρωνεία, όταν θα έχουμε το άγαλμα του Σπαρτιάτη Πολεμιστή, στη μέση της πλατείας, χωρίς σπαθί.

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει, άμεσα, να αποκαταστήσει το βανδαλισμένο άγαλμα μαζί και την αξιοπρέπεια της πόλης. Κι όχι μόνον αυτό: Θα πρέπει το βάθρο του αγάλματος να γίνει πιο ψηλό, ώστε να μη βανδαλίζεται από τους νεοέλληνες και να μην ανεβαίνουν πάνω του παιδιά για παιχνίδια και ακροβασίες (υπό τα όμματα, δυστυχώς, αδιάφορων γονέων). Ακόμα, είναι αναγκαίο να καλλωπισθεί ο περιβάλλων χώρος και να τοποθετηθεί κατάλληλος φωτισμός, ώστε το άγαλμα να φαίνεται και να αναδεικνύεται και κατά τις βραδινές ώρες.

Τέλος, επειδή το άγαλμα του θνήσκοντος Σπαρτιάτη πολεμιστή των Θερμοπυλών έχει γίνει αντικείμενο διαρκούς αμφισβήτησης, ας μην ξεχνάμε πως ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι έγιναν σύμβολο στην παγκόσμια ιστορία όχι γιατί “κατέσφαξαν” τους Πέρσες χουγιάζοντας σαν αμερικανοί πεζοναύτες κατά τα πρότυπα του Χόλιγουντ και των αμερικάνικων κόμικς, αλλά γιατί έμειναν στις θέσεις τους ακλόνητοι κι έπεσαν μέχρις ενός για την Ελλάδα και τη Σπάρτη “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”.

Το ιστορικό τους ανάστημα το έδωσε όχι η ντροπιασμένη ζωή αλλά ο τιμημένος θάνατος.